Hoza Nicoleta Valeria septembrie 27, 2013

20130927_130049 (1) După o oră de aşteptare şi ameninţări înainte de intrarea în sală asupra „tonului” pe care ar trebui să îl avem în discuţii cu cadrele didactice şi faptului că s-ar putea să îl deranjăm pe domnul Ministru, reprezentanţii USR s-au întâlnit astăzi cu Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, domnul Mihnea Costoiu.

Ca urmare a propunerii Uniunii Studenţilor din România (USR), Ministerul a agreat creşterea cu 6%  a fondului destinat subvenţiei cămine-cantine şi ca distribuirea fondului să se facă în funcţie de numărul de locuri de cazare puse la dispoziţia studenţilor de către universităţi. Această noua viziune apare ca o soluţie după ce ani la rând, fondurile au fost distribuite aleatoriu, ţinând cont de conjuncturile de moment.

Studenţii care fac voluntariat în cadrul universităţilor vor beneficia de acordarea de credite transferabile ca urmare a urgentării implementării art. 203, alin. 9 din Legea Educaţiei Naţionale. Astfel Ministrul s-a angajat să comunice universităţilor această prioritate şi să ofere suport în redactarea metodologiilor.

Colegii noştri studenţi din întreaga ţară care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu au adeseori probleme în accesarea serviciilor pentru sănătate. Am agreat de asemenea să crească numărul spaţiilor puse la dispoziţie de universităţi pentru cabinete medicale şi să fie populate de noi cadre medicale specializate, alese prin concurs, care să ofere servicii de specialitate destinate studenţilor.

Ministrul Costoiu a fost de acord cu formula de dialog structurat cu studenţii propusă de USR, iar în luna noiembrie va avea loc prima ediţie a Forumului Studenţilor Reprezentanţi din România. Evenimentul va reuni reprezentanţii studenţilor din Consiliile de Administraţie şi Senatele  universităţilor, reprezentanţi ai federaţiilor studenţeşti naţionale dar şi reprezentanţi ai conducerii universităţilor şi ai Ministerului Educaţiei Naţionale.

Uniunea Studenţilor din România continuă demersurile de conştientizare de către factorii decidenţi a necesităţii unei adevărate reforme a educaţiei susţinând că actualul sistem educaţional nu răspunde nevoilor de dezvoltare ale tinerilor şi ale întregii societăţii.

USR este cea mai mare federaţie studenţească din România şi cuprinde 87 de asociații studențești și de tineret din toată țara, apărând drepturile acestora în raport cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Parlamentul României, Președinția României. USR face parte din Consiliul Economic și Social, organ consultativ pe proiecte de acte normative inițiate de Guvern sau propuse de membri ai Parlamentului.