bogdan.daradan noiembrie 13, 2012

Hoza Nicoleta Valeria este studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, București, la secția Filologie/Portugheză-Engleză si candideaza la funcția de Președinte ASLS România. Printre hobbyurile ei se numară handbalul, tenisul și -de ceva timp- face parte din clubul „Mâncatorilor de Cartofi Anonimi”:) Este membra activa a asociației de doi ani, iar în această perioadă a avut posibilitatea să treaca de cel puțin două ori prin majoritatea proiectelor ASLS precum: Admiterea Online, Cazări, Recrutări, Ceremonia și balul de Absolvire plus trei ediții ale proiectului SMILE.  Nicoleta se considera o persoană organizată, receptivă,  care poate învăța lucruri noi într-un timp scurt si care atunci când este obosită, zice: „Ca să fie bine, ca să nu fie rău”….

REPORTER: Ce te-a determinat să vrei să ajungi preşedinte într-o organizaţie studenţească?

NICOLETA: Fiind o persoană care dorește să se implice, am decis să îmi canalizez eforturile către un scop nobil, acela de a face bine. Dar cui să fac bine, prin ce modalitate? Am început prin înființarea unui proiect numit „Vox Nova”. Acest proiect avea trei secțiuni: poezie, proză, eseistică/teatru, el se adresa tinerelor talente cu vârsta cuprinsă între 13-20 de ani, înscrise la liceu. Am obținut sponsorizări, sprijinul Casei de Cultură a Studenților Cj și sprijinul Uniunii Scriitorilor. Jurizarea s-a făcut de către persoane specializate pentru fiecare secțiune, iar primele trei locuri de la fiecare secție au primit diferite premii, printre care și premii în bani. A fost un succes. Apoi am venit la facultate și lucrurile s-au schimbat. Am găsit o asociație tânără, muncitoare, care îndeplinea toate obiectivele pe care mi le fixasem anterior. Am avut ocazia să îmi testez limitele în cadrul proiectelor menționate mai sus, să fac ceva indiferent de domeniu. Nu pot să sintetizez toate lucrurile pe care le-am învățat și cât de mult am crescut odată cu asociația, însă știu că vreau să fac mai mult pentru mai mulți.

REPORTER: Care crezi că sunt atuurile tale faţă de alţi studenţi?

NICOLETA: Consider că fiecare are ceva de oferit și că trebuie să învățăm unul de la celalalt pentru a progresa. Nu consider că am alte atuuri față de studenți. Ce am eu de oferit este experiența din asociație: faptul că am lucrat cu diferiți parteneri din afara asociației, intenția și disponibilitatea mea demonstrată în a ajuta studenții, precum și toată întreaga mea activitate anterioară. De asemenea, am o multitudine de proiecte pe care aș vrea să le pun în practică, iar cel mai bun sprijin ar fi cel al studenților. Îmi place să comunic, să cunosc, să mă împrietenesc.

REPORTER: e proiecte ai în vizor dacă vei fi câştiga alegerile?

NICOLETA: Printre proiectele de care vorbeam se numără: Noaptea culturală a filmelor (O noapte a filmelor în care putem vedea diferite documentare/ecranizări ale contextelor sociale/culturale pe care le studiem în facultate) Bază de date Meditaţii (O bază în care putem concentra informații necesare nouă, fără să fim nevoiți să alergăm mai mult decât este necesar) Intershipuri studenţi (Oportunități pentru studenți, pentru o mai bună dezvoltare atât profesională, cât și personală)
Traininguri specializate (Vorbind de progres și dezvoltare trebuie să și acționăm direct. Deci trebuie să antrenăm și să îmbunătățim punctele forte și mai puțin forte) 
Proiecte caritabile (Implicarea studenților dornici în activitatea asociației și în problemele societății) Vizibilitatea – Reprezentanţi studenţi (Munca foarte bună depusă până acum de reprezentați trebuie continuată, astfel propun o optimizare și o mai mare vizibilitate a acțiunilor demarate și a succeselor dobândite) 
Proiecte “Cunoaşte ASLS” (Proiecte de cunoaștere a membrilor asociației) Proiect “ASLS Îţi asculta propunerile (Pentru a cunoaște mai bine necesitățile studenților, proiectele lor) Susţinerea echipelor oficiale FLLS (culturale, sportive, informative etc.)

REPORTER:Ce înseamnă pentru tine curentul de youth activism?

NICOLETA: Pentru mine curentul youth activism înseamnă punctul de pornire în materie de voluntariat și de aspirații sociale/profesionale. În primul rând, pentru că primesc o imensă energie pozitivă văzând în jurul meu atâți tineri implicați, talentați, originali. În al doilea rând, mă simt mai motivată să fac/ să propun/ să reușesc. În al treilea rând, consider că suntem mult mai informați și facem adevărați pași către o reprezentare propice a noastră, a tuturor.

REPORTER: Un mesaj pentru studenţii care încă nu sunt înscrişi într-un ONG sau care nu colaborează în prezent cu un ONG. De ce ar trebui să facă acest pas?

NICOLETA: Ar trebui să o facă pentru toate motivele pe care le-am enumerat mai sus. Ce știm cert este că acum trăim și că avem exemple numeroase de „Așa da!” sau „Hai că se poate!”. Având toate aceste aspecte în vedere, le spun că trebuie să încerce înainte să spună nu pentru ca nu au garanția că oportunitățile pe care le vor întâlni se vor întoarce.Poți învăța lucruri practice care să te ajute mai departe în carieră, un exemplu ar fi photoshopul; poți învăța să îți învingi frica de a vorbi în public; de asemenea, cunoști persoane interesante și legi prietenii; chiar dacă sună a clișeu, ești mai atent la nevoile celor din jur și la mediul înconjurător; poți deveni mai organizat, mai analitic; poți învăța să lucrezi cu un buget; poți învăța cum să cauți sponsorizări/unde să le cauți/ ce să faci cu ele.