Hoza Nicoleta Valeria iulie 24, 2014

downloadMuzeul Național de Artă al României vă invită să participați la programul OPERA SUB CLAR DE… LUPĂ: Lăutul de Ștefan Luchian la Muzeul K.H. Zambaccian (Str. Muzeul Zambaccian, nr. 21A).

Vizitele au loc astfel:
Joi, 24 iulie, ora 17.30
Duminică, 27 iulie, ora 11.30

Se plătește doar biletul de intrare în muzeu, fără taxa de ghidaj obișnuită. Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile.

Krikor H. Zambaccian (1889 — 1962) a fost un cunoscut om de afaceri și colecționar de origine armeană, membru corespondent al Academiei Române. Critic și pasionat de artă, a scris monografiile lui Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza și câteva volume de eseuri.

Muzeul K.H. Zambaccian se remarcă prin calitatea excepțională a lucrărilor de artă românească, reflectând gustul desăvârșit al colecționarului. Colecția prezentată aici este una dintre cele mai bogate și valoroase din România și cuprinde pictură, sculptură, grafică, mobilier.

Operele de artă expuse în muzeu alcătuiesc o veritabilă istorie a picturii românești moderne în capodopere. Printre acestea se remarcă Lăutul (1911-1912), realizată de Ștefan Luchian (1868 — 1916) în ultima parte a vieții. Pictura, ulei pe pânză, a fost achiziționată de Zambaccian de la colecționarul Alexandru Bogdan-Pitești. Aflat în vizită în casa lui Zambaccian, pictorul francez Albert Marquet a remarcat strălucirea deosebită pe care o are coloritul acestei lucrări. Modelul copilului a fost Lica, prezentă și în lucrarea Lica cu portocală, pe care o puteți admira în Galeria de Artă Românească Modernă a Muzeului Național de Artă al României.

Locuința lui Krikor H. Zambaccian a fost contruită pentru a servi și drept spațiu de expunere a operelor de artă, colecția sa fiind deschisă pentru amatorii de artă o zi pe săptămână încă din 1942. Muzeul K.H. Zambaccian a fost înființat în luna martie a anului 1947, construcția fiind extinsă ulterior cu scopul de a lărgi spațiul de expunere. Muzeul K.H. Zambaccian găzduiește și o remarcabilă selecție de lucrări semnate de maeștrii școlii franceze (Delacroix, Corot, Renoir, Sisley, Pissarro, Cezanne, Picasso, Matisse, Bonnard, Utrillo, Marquet).

OPERA SUB CLAR DE … LUPĂ
Lăutul de Ștefan Luchian

Joi, 24 iulie, ora 17.30/Duminică, 27 iulie, ora 11.30

Tarif: 7 lei (preț întreg)/pensionari: 3,5 lei/studenți: 2 lei/elevi: gratuit în perioada vacanțelor