Tineretul Liber martie 25, 2008
Companiile americane ii indeamna pe profesorii universitari sa examineze procesarea paralela si sa dea telefoanelor mobile functii care sa-i scoata pe oameni din situatii stinjenitoare. „Imaginati-va ca un om al carui nume nu vi-l amintiti se apropie de dumneavoastra, iar telefonul mobil foloseste functia de recunoastere faciala pentru a va oferi numele si informatiile legate de el inainte sa va dea buna ziua“, face un exercitiu de imaginatie revista „PC World“, referindu-se la aplicatia pe care cercetatorii spera sa o dezvolte cu cele 20 de milioane de dolari acordati de Microsoft si Intel universitatilor Berkeley, din California, si Illinois pentru cercetari privind procesarea paralela.

Cu alte cuvinte, cele doua centre au drept tinta programarea unor procesoare multi-core (cu mai multe nuclee), care sa ruleze mai multe seturi de instructiuni in acelasi timp.

Cercetatorii de la Universitatea Berkeley spun ca evolutia actuala a modelelor de programare de la procesoarele cu un singur nucleu la cele dual-core si cele quad-core, disponibile azi de la AMD si Intel, nu va functiona pentru un viitor in care procesoarele ar putea avea 16, 32 sau sute de nuclee.

Asa ca si-au propus sa gaseasca o modalitate mai buna de a dezvolta modele de programare care sa faca fata chipurilor multi-core.

Cit priveste aplicatiile procesarii paralele in lumea de zi cu zi, profesorii David Patterson, de la Universitatea Berkeley, si Marc Snir, de la Universitatea din Illinois, spun ca, daca cercetatorii pot folosi programarea pentru a pune in valoare capacitatile dispozitivelor multi-core, ei pot inzestra telefoanele mobile cu puterea de procesare ce se intilneste azi doar la supercomputere. Patterson a descris scenariul in care celularul ar putea folosi tehnologia recunoasterii faciale pentru a salva pe cineva dintr-o situatie stinjenitoare cum este uitarea numelui unei persoane, situatie cu care el se confrunta adesea ca profesor universitar.

Pe de alta parte, initiativa Microsoft si Intel in procesare paralela nu este in intregime altruista, mai arata „PC World“. Ambele companii americane deruleaza deja propriile cercetari pentru a beneficia de pe urma puterii de procesare ce vine o data cu tehnologia multi-core si, in consecinta, sa cistige un avantaj competitiv in pietele lor de software si procesoare. Munca celor doua centre de cercetare binecuvintate cu 20 de milioane de dolari va fi aliniata programelor Tera-scale Computing Research Program de la Intel si Technical Computing Initiative de la Microsoft, au declarat companiile.

Sursa: Cotidianul

Tu ce parere ai despre asta?