bogdan.daradan septembrie 24, 2012

Măriuca Tocae a terminat liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Bucuresti iar apoi a absolvit Facultatea de Relatii Publice la SNSPA. Au urmat apoi  doua mastere, unul pe partea Marketing Online la ASE si unul in cadrul FJSC – Productie Multimedia Audio Video. Lucreaza in marketing online de aproape 9 ani  dar acest lucru nu a facut-o sa-si piarda latura artistica. Din contra, cu trecerea anilor chiar a inceput sa constientizeze cat de mult ii lipsea arta: ,,Am ajuns sa simt o frustare datorita faptului ca nu aveam timp sa creez si la un moment dat am simtit nevoia sa spun stop. Mi-am reorganizat timpul, jobul si am decis sa ma reapuc serios de pictura.”…Si astfel s-a nascut o expozitie aparte…

REPORTER: Cand si de ce ti-a venit ideea cu expozitia?

MARIUCA: Ideea de a face o expozitie personala o aveam de mult, dar niciodata parca nu gaseam timpul si puterea. In vara anului trecut, dupa ce m-am intrors dintr-o tabara de volunatari – unde am trecut prin cateva experiente care m-au marcat pozitiv, mi-am dat seama ca daca imi doresc ceva cu adevarat pot sa gasesc energia pentru a face tot, inclusiv expozitia mea. Am cautat galerie, si mi-am pus in cap ca intr-un an sa fac expozitia si am facut-o.

REPORTER: Care e mesajul pe care il transmit lucrarile tale?

MARIUCA: Vis si relaxare. De aceea am si intitulat expozitia “Daydreaming” – stare de visare pe timp de zi. Cand am conceput lucrarile am retrait momente, am revazut cu ochii mintii locuri, mi-am imaginat situatii si am transpus pe panza. A fost ca un vis si asta imi doresc sa vada si cei care pasesc in galerie; sa-si descreteasca fruntea, sa-si elibereze mintea si sa (se) viseze in peisajele din lucrari.

REPORTER: Ce culori ai folosit cu preponderenta si de ce?

MARIUCA: Am abordat diferite tipuri de culori, tehnici sau jocuri de tuse. Preponderente sunt lucarile realizate in acril pe panza, dar m-am jucat si cu tusuri, bait colorat, pastel si ulei. Mi-a placut sa experimentez.

REPORTER: Ce alte proiecte ai in plan pentru urmatoarea perioada?

MARIUCA: Mi-am dovedit ca daca vrei cu adevarat ceva poti sa faci, asa ca imi pun in cap sa continui sa pictez, chiar daca va fi in paralel cu jobul, iar la un moment dat sa expun din nou. Am deja idei pentru urmatoarea expozitie si stiu in ce directie vreau sa merg: simboluri – in stilul ultimelor 2 lucrari realizate pentru expozitia de fata.

REPORTER: Un mesaj pentru tinerii care sunt reticenti in a vizita o galerie de arta din varii motive…

MARIUCA: Sa intre fara teama si sa lasa ideile preconcepute acasa. Pur si simplu sa paseasca pragul unei galerii, sa se relaxeze, sa priveasca si sa isi imagineze. In fond este un exercitiu de imaginatie sa stai in fata unei lucrari si sa incerci sa ii gasesti o explicatie, sa iti ridici niste probleme – iar acest lucru mi se pare minunat.