bogdan.daradan august 17, 2011

Maranda Anamaria are 23 de ani si s-a nascut şi a crescut în Sulina. In prezent este studentă la Bucureşti, la Facultatea de Litere si este pasionata de frumos, dar mai presus de frumos indrageste si traieste muzica folk…Dar sa pornim din inima spre primele acorduri de chitara ascunse printre randuri…

Reporter: Te-am auzit cantand la chitara in introducerea unei dezbateri despre cultura romana in cadrul Scolii de Vara de la Sulina Romania 2020. De ce si de cand te-ai apucat sa canti la chitara?

M.A.: Cu chitara cochetez din liceu, de când ieşeam cu colegii şi prietenii în parc sau pe plajă, la un foc de tabără. Pentru mine chitara este instrumentul ce îmi completează vocea, formează un tot împreună cu ea. Aşa cred că e cel mai firesc mod de a-mi transmite mesajul şi gândurile prin intermediul muzicii.

Reporter: Stiu ca ai un loc al tau in Sulina unde canti muzica folk. De cand faci lucrul asta?

M.A.: Într-adevăr, există un loc în care cânt şi anume restaurantul Perla care se află pe faleza oraşului. Din păcate, este doar ceva temporar, pe perioada verii. În timpul anului, cânt împreună cu prietenul meu Constantin Neculae prin diverse cluburi şi pub-uri din Bucureşti. Încă nu avem un material discografic, dar sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, poate chiar în acest an.

Reporter: Ce trebuie sa stie un roman despre Sulina si de ce ar trebui sa revina aici?

M.A.: Dintotdeauna m-am ferit să privesc Sulina ca fiind un oraş turistic. Aici oamenii vin ca să descopere ceva, ceva măreţ poate, pentru că Sulina nu e o staţiune turistică, ci un oraş cu o istorie ieşită din comun, cu o mentalitate, cu o frumuseţe aparte. Pentru cei care sunt gata să cunoască această latură a oraşului, nici nu mai e nevoie de sfaturile de a reveni. Cu siguranţă vor considera şederea în Sulina drept o experienţă unică şi vor dori să se întoarcă. Deci, pe lângă frumuseţea plajei şi a excursiilor în deltă, pe lângă bunătatea bucatelor din peşte şi a liniştii ce predomină, ar trebui să fim atenţi la poveştile pe care orice pescar le poate povesti, la istoria oraşului, la felul de a fi al oamenilor.

Reporter: Si pentru ca vorbim de folk, ai un cantaret de muzica folk care te-a inspirat?

M.A.: Fiecare cântăreţ m-a inspirat într-un anumit fel, poate că toţi au contribuit la felul meu de a cânta. Cel mai mult mă regăsesc în muzica Tatianei Stepa. Şi, de când am început să lucrez cu Constantin Neculae, şi în felul lui de a gândi muzica. Împreună nu cântăm numai muzică folk ci şi alte genuri apropiate.

Reporter: Un mesaj pentru tinerii prezenti la Sulina in cadrul Scolii de Vara Romania 2020.

M.A.: Mi-a plăcut foarte mult dimineaţa petrecută împreună cu ei. Din dezbaterile ce au avut loc, pot spune că am reţinut şi eu ceva: lupta pentru regăsirea în identitatea românească nu trebuie purtată numai din exterior, ci şi din interior. Mi-am făcut promisiunea de a nu părăsi acest gând şi de a le fi aproape. Nu pot decât să îi încurajez în ceea ce fac şi să le doresc să-şi împlinească idealurile pentru care luptă.