bogdan.daradan octombrie 3, 2011

Magda Ursulean are 20 de ani si este studenta in anul al doilea la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei  (Universitatea Tehnica „Gh. Asachi”) si la Facultatea de Litere (Universitatea „Al. I. Cuza”) din Iasi, specializarea Engleza-Germana. Pasiunile sale se impart intre crearea de eseuri si limbajul de programare. A participat la numeroase concursuri si olimpiade in timpul liceului, activitate care i-a adus premii si mentiuni la matematica, fizica, limba si literatura romana, limba engleza, informatica si filosofie. Eseurile si articolele sale au fost publicate in suplimentul „Academia de Gashca” a Academiei Catavencu, in suplimentul „Gashka ta” al ziarului Ieseanul,  in revista „Corolar” a colegiului „C. Negruzzi” din Iasi si pe site-ul Radio Romania Cultural. Magda detine un certificat Cambridge – Certificate of Proficiency in English (Grade A) si certificarea Microsoft 70-536 – Application Development Foundation (C#).

REPORTER: Ce te-a determinat sa aplici pentru Bursele COSMOTE?

Magda: Cu siguranta frustrarea a fost unul dintre principalele motive. Am participat la nenumarate concursuri si olimpiade scolare in timpul liceului, ale caror rezultate nu-i puneau intotdeauna in valoare pe cei care se straduisera cel mai mult, fiind influentate de anumiti profesori. Dorinta de a demonstra ca „monoculturile” (cei care se specializeaza prematur, alegand sa studieze exhaustiv un singur obiect pentru a participa la olimpiada) nu sunt singurul tip de elev performant posibil m-a determinat sa arat unui juriu din afara sistemului de invatamant ceea ce am realizat, sperand ca voi fi rasplatita pentru efortul depus.

REPORTER: Cum ti-a schimbat viata faptul ca ai fost una dintre beneficiarele programului oferit de COSMOTE Romania?

Magda: Faptul ca am obtinut una dintre Bursele COSMOTE mi-a dat incredere ca voi putea termina si Facultatea de Litere, banii fiindu-mi necesari pentru finantarea studiilor la aceasta facultate. Intr-un fel, mi s-a confirmat ca nu trebuie sa renunt la niciuna dintre pasiunile mele in favoarea celeilalte.

REPORTER: Ce planuri de cariera ai pentru urmatorii ani?

Magda: Imi doresc sa reusesc sa termin cele doua facultati cu note onorabile, sa obtin un internship la o companie multinationala in domeniul electronicii, sa devin un programator mai bun, continuand seria certificarilor Microsoft si sa imi imbunatatesc cunostintele de limba germana, fara a neglija scrisul. Sper ca cele doua specializari pe care le urmez sa-mi dea sansa sa ma apropii de idealul renascentist al omului complet.

REPORTER: Din punctul tau de vedere, cum ar trebui sa fie un student ideal?

Magda: Studentul ideal este evident asa cum il vede ministerul; tot timpul prezent la cursuri si seminarii, isi foloseste timpul liber pentru a invata, nu cere cazare (iar daca acest lucru se intampla, este bucuros sa stea in camera cu alti 5 colegi!), este multumit cu mancarea de la cantina, nu isi doreste niciodata o bursa mai consistenta … De fapt, studentul ideal este cel care reuseste sa discearna din programa propusa de facultate lucrurile care sunt cu adevarat importante si care il vor ajuta in cariera. El este capabil de studiu individual, deoarece studentia este, in esenta ei, o astfel de activitate, si a inteles ca timpul este singura resursa pe care nu o mai poate recupera. Din acest motiv, el reuseste sa fie eficient si sa imbine invatatul cu relaxarea, evita sa se piarda in proiecte minore si nu se multumeste doar sa aiba note bune, ci cauta mereu sa devina o persoana mai competenta in domeniul ales.

Reporter: Un mesaj pentru cei care vor sa aplice pentru Bursele COSMOTE?

Magda: Aplicati cu incredere, ca sa vedeti si voi cum este un concurs cinstit! Momentele in care va veti pregati dosarul va vor usura tranzitia de la scoala la facultate, oferindu-va un ragaz pentru a reflecta la realizarile voastre, va va improspata amintirile din liceu si va va ambitiona sa fiti si mai buni in ceea ce faceti. Daca veti fi selectati, experienta interviului va va arata ca intr-o situatie de acest gen, pe langa o panoplie de diplome, conteaza si felul vostru de a fi, capacitatea de a te exprima clar si coerent si abilitatile de a te pune in valoare.