bogdan.daradan ianuarie 4, 2012

Ioana Pancu este elevă în clasa a-XII-a la liceul Teoretic,,Alexei Mateevici ’’ din Căușeni . Pe lângă școală, Ioana și-a găsit timp pentru o mulțime de activități interesante. Este redactor-șef la ziarul ,,LiberT’’,dar și jurnalist la ziarul raional ,,Căușeni’’.  Coordonează voluntarii de la Centrul de drept Căușeni în parteneriat cu rețeau Y-PEER Moldova și este Focal Point și jurnalist la buletinul informativ,, Fără Tabu’’. Si ca reteta succesului să fie completa, Ioana are grijă și de blogul personal http://ionelapancu.wordpress.com/.  Iar povestea nici macar n-a inceput….

REPORTER: Ce înseamnă Y-PEER Moldova?
Ioana: Y-PEER -Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal, reprezintă o inițiativă inovativă, complexă, pentru tineri care se afla sub egida UNFPA, Fondul ONU Pentru Populație (www.unfpa.md). Y-PEER este o rețea compusă din mai mult de 500 organizați non profit , neguvernamentale și guvernamentale; peste 5 000 de tineri din întreaga lume sunt membri ai acestei rețele. Acești tineri lucrează în mai multe domenii ce țin de sănătatea și drepturile sexual reproductive ale tinerilor. Y-PEER este o metodă eficientă și efectivă în promovarea participării tinerilor la soluționarea problemelor legate de sănătatea și drepturile lor sexual reproductive.
REPORTER: De ce ai ales sa colaborezi cu această organizație?
Ioana: Y-PEER promovează un mod de viață sănătos prin educația de la egal la egal; la fel urmărește împuternicirea tinerilor de a lua decizii responsabile. Auzind această tematică am dorit să îmi aprofundezi cunoștințele în acest domeniu ,căci sunt la vîrsta deciziilor și responsabilităților,dar am rămas impresionată de ceea ce fac voluntarii şi am început să fiu activă în comunitatea mea. În familia mare Y-Peer am păşit în anul 2010 fiind participantă la stagiul de formare ,,Tinerii jurnalişti informează despre HIV/SIDA’’. Odată cu încheierea stagiului am devenit membru Y-PEER (reţea de educatori de la egal la egal) , misiunea mea fiind informarea tineriilor prin intermediul mass-media în domenii ce ţin de sănătate şi drepturile sexual reproductive ale tinerilor. Dornică de a face schimbari datorită reţelei Y-Peer am început să particip la training-uri de instruire,campanii de informare,educare şi comunicare în rîndul tinerilor.
REPORTER:Ce înseamnă pentru tine un voluntar de nota 10?
Ioana: Într-o lume în care majoritatea tinerilor sunt preocupați numai de distracții de momente, iar petrecerea timpului liber se rezumă doar la pretreceri și la învățat,există o categorie de tineri aparte care pe lîngă aceste activități își îndreaptă atenția spre un alt domeniu,cel al voluntariatului.Din clipa cînd începi să experimentezi și să înțelegi ce înseamnă cu adevărat să fii voluntar,viața de adolescență ia o întorsătură extrem de frumoasă. Voluntariatul face să cunoști mai bine, să scapi de anumite temeri, să înveți și să-i accepți pe cei din jurul tău așa cum sunt ei ,cu calitățile și defectele lor…adică să fii mai tolerant și să-i înțelegi și să-i ajuți.Un astfel de volunar aș putea spune că merită toate aplauzele și cuvintele de laudă, căci omul nu trebuie să fie frumos doar la chip ci și la suflet.
Reporter: Ce vrei să transmiți românilor pentru anul 2012?
Ioana: Le doresc tuturor fraților de peste Prut realizări frumoase, tot ceea ce ați semănat și nu ați cules încă, tot ce ați visat ,dar nu ați îndrăznit să faceți, tot ce ați sperat,dar nu ați primit,este ascuns în anul ce vine și aștepată să fie căutat cu și mai mare determinare. Dragoste,înțelegere cu cei din jur și fie ca lumina din cer să nu se stingă niciodată din sufletele voastre.La mulți ani!