bogdan.daradan octombrie 10, 2011

Ioana Florina Stupariu are 20 de ani, si printre pasiunile ei precum economia, politica, relatiile internationale, filmele, muzica, pictura, teatru se afla si debate-ul, atu care a ajutat-o sa adjudece in anul 2010 o bursa COSMOTE.  Studenta la Facultatea de Drept Universitatea Babes-Bolyai, in anul II, Ioana a fost coordonatorul YouthBank Cluj (august 2010-august 2011) si instructor al Clubului de Debate din L.T. „Nicolae Balcescu” din Cluj-Napoca (din 2010 pana in prezent) plus arbitru de debate, la competitii nationale si internationale.
Debate-ul a ajutat-o sa devina dubla campioana regionala si vicecampioana regionala si nationala la debate in liceu (2008, 2009, 2010) si tot datorita debate-ului a castigat o serie de premii individuale si cu echipa la diferite competitii nationale si internationale de debate (2008-2010). Mai mult decat atat, Ioana are in palmares si un titlu de de semifinalist la IDEA Youth Forum (2010, Olanda) si se mandreste cu faptul ca a reprezentat Romania la Conferinta Mondiala a Pacii din 2009. Si lucrurile nu se opresc aici. Premiul II si III la Olimpiada nationala de limba franceza (2009, 2010) si Premiul I la Olimpiada nationala de limba romana (2009) plus organizator a numeroase concursuri de debate pentru liceeni (Cupa Liceelor, Tinerii impotriva coruptiei, Highschool goes British) si Coordonator de voluntari (Cupa Lingua 2009). Si ca meniul sa fie complet, Ioana si-a facut un nume si peste granita ca reprezentant a UBB la diverse turnee internationale pentru studenti (Oxford, Cambridge in 2010, Paris, Belgrad, Cambridge, Londra in 2011), la Campionatele Europene de Dezbateri pentru studenti (Galway, 2011) si in decembrie 2011 la Campionatele Mondiale de Dezbateri pentru studenti (Manila, 2011). Si povestea continua in stilul inconfundabil – COSMOTE…

REPORTER: De ce ai ales sa aplici pentru Bursele COSMOTE?

Ioana: In primul rand faptul ca activitatile pe care le desfasor sunt destul de costisitoare, iar o bursa m-ar fi ajutat foarte mult in acoperirea cheltuielilor cu deplasarea la competitii internationale si cu materialele pe care trebuie sa le achizitionez pentru facultate (carti, reviste). In al doilea rand, faptul ca aveam nevoie de o recunoastere a muncii mele, pentru a-mi da curaj si incredere sa imi continui activitatile. Ma implic inca din gimnaziu in comunitate prin diferite proiecte, iar odata cu descoperirea lumii debate-ului, mare parte din timpul liber pe care il aveam il investeam in formarea si pregatirea elevilor de liceu, munca depusa benevol. Iar adevarul e ca atunci cand acorzi atat de mult timp unor cauze in care crezi si pentru care lupti, ai nevoie din cand in cand de o confirmare a valorii si importantei muncii tale.

Reporter: Cum ti-a schimbat viata faptul ca ai fost una dintre beneficiarele programului oferit de COSMOTE Romania?

Ioana:  Cea mai mare schimbare s-a produs la nivel de incredere in mine si in ceea ce pot realiza. Pana sa primesc aceasta bursa eram destul de sceptica sau neincrezatoare in fortele mele, in abilitatile mele de lider, in faptul ca pot face performanta in dezbateri si in drept, insa primirea bursei, precum si atitudinea cu care am fost intampinata de membrii juriului si de organizatori in timpul si dupa premiere mi-au dat putere si curaj sa merg mai departe, cu mai multa ambitie si determinare.

REPORTER:  Ce planuri de cariera ai pentru urmatorii ani?

Ioana: Doresc sa termin facultatea de Drept mai intai, insa nu stiu exact in ce subdomeniu as dori sa profesez (avocatura, magistratura, notariat). Stiu insa ca imi doresc sa predau la facultate, si sper din suflet sa reusesc sa ajung la un asemenea nivel intr-o buna zi. Nu exclud nici o cariera in mediul business sau o cariera in diplomatie, in structurile internationale (UE, ONU, WTO etc.) Vreau de asemenea sa particip si la concursuri de drept international, in strainatate, incepand din acest an, precum si sa ma implic intr-o asociatie care are ca arie de interes studiul dreptului constitutional si al drepturilor omului.

REPORTER: Din punctul tau de vedere, cum ar trebui sa fie un student ideal?

Ioana: Ambitios, curajos, muncitor si deschis oricaror oportunitati. Ambitios, pentru ca e imposibil sa ajungi sus daca nu tintesti spre cer, curajos, pentru ca ai nevoie de curaj pentru a lua decizii care iti pot schimba viata pentru totdeauna si pentru a putea face sacrificii, muncitor, pentru ca fara a munci e imposibil sa ai succes pe termen lung si deschis, pentru ca trebuie sa fii capabil sa vezi dincolo de ce iti ofera manualele, trebuie sa intelegi ca reusita nu se invata din carti si experienta nu vine din ce inveti, ci din cum aplici ceea ce inveti, si de aceea trebuie sa fii deschis si la oportunitatile ivite in afara orelor de curs.

REPORTER: Un mesaj pentru cei care vor sa aplice pentru Bursele COSMOTE?

Ioana: Fiti onesti cu voi insiva atunci cand va evaluati si fiti onesti in fata juriului. Nimic nu impresioneaza mai mult decat un om care isi cunoaste slabiciunile si incearca sa si le depaseasca. Nu va temeti de concurenta. Orice persoana are o sansa, indiferent de rezultatele precedente si de experienta! Cel mai mult conteaza modul in care reusiti sa va puneti in valoare abilitatile, determinarea si planurile de viitor si cum planuiti sa le puneti in aplicare. Nu va temeti de esec. Din simplul fapt ca ati luat decizia de a aplica pentru bursa dovediti ca aveti curaj, atat fata de voi, cat si fata de juriu, si sunteti deci niste invingatori. Fiti mandri de asta, indiferent de rezultat.