Hoza Nicoleta Valeria august 26, 2014

roiff-2014-print-214x300A zecea ediție a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se desfășoară între 21-31 august în Vama Veche și între 21-28 noiembrie în București.

Sub sloganul ‘Filme bune sub clar de lună, în Vama Veche’, în locațiile Amfiteatru — La Pescărie și Sandalandala, sunt prezentate filme din selecția oficială. În primele trei seri ale festivalului, proiecțiile s-au bucurat de mare succes la publicul din Vama Veche.

Pentru cele două competiții tradiționale ale festivalului, CineBlackSea și Woman in Cinema, au fost selecționate nouă filme, unele distinse în festivaluri internaționale importante și prezentate în premieră românească, altele producții ale anului 2014. La Ro-IFF, aceste nouă titluri vor concura pentru premiile: Cel mai bun regizor al fiecărei secțiuni, Cel mai bun actor/actriță și Trofeul Ro-IFF. Anul acesta, cele patru premii vor fi decise de către un juriu internațional.

Competiția CineBlackSea, prin care Ro-IFF promovează în fiecare ani cineaști est-europeni din zona Mării Negre (concept unic pe piața festivalieră), include filmele ROMANTICII / The Romanticists (Armenia, 2014), LEGENDE VII / Living Legends (Bulgaria, 2014), LUTON (Grecia, 2013), IMPECABILII / The Impeccables (Turcia, 2013) și FRAȚII. ULTIMA CONFESIUNE / Brothers. The Last Confession (Ucraina, 2013).

Competiția Woman in Cinema incude FRICA / Panic (Slovenia, 2013), POST PARTUM (Belgia-Luxemburg—Franța, 2013), ADIO, MAMĂ! / Goodbye Mom! (Rusia, 2014) și HAOS ÎN CASBAH / Rock the Casbah (Maroc, 2012).

Iată datele celor cinci filme din CineBlackSea:

ROMANTICII / Romantikner / The Romanticists
2014 / 96 min. / Armenia
Regia: Shoghik Tadevosyan și Areg Azatyan
Cu: Narek Nersisyan, Narek Ktoyan, David Franzreb
Este povestea lui Oscar, un actor armean care viseaza sa ajunga vedeta la Hollywood. Acum el a câștigat loteria vizelor și se pare ca visul sau este pe cale sa se realizeze. Dar petrecerea de ramas bun data de prietenii sai adolescenți ia o turnura neașteptata și, drept urmare, totul se va schimba, iar un lanț de întâmplari absurde va duce catre o tragedie. Filmul are la bază o poveste reală și este prezentat în premieră internațională.

Areg Azatyan, ce este și coscenarist, s-a nascut în Erevan, Armenia. În 1992 a avut un rol în filmul ‘Radio Erevan’, o coproducție Olanda-Armenia regizata de Narine Mkrtchian și Arsen Azatian. A publicat patru carți, primind premii naționale și internaționale. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Armenia. A absolvit Facultatea de Regie Film din cadrul Institutului de Teatru și Film din Erevan.

Shoghik Tadevosyan, ce este și coscenaristă, s-a născut în Erevan, Armenia. A absolvit Facultatea de Regie Film din cadrul Institutului de Teatru și Film din Erevan. În 2011, împreuna cu coregizorul ei Areg Azatyan, a fost invitata sa participe la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, pentru a promova primul lor lungmetraj, ROMANTICII.

Filmul a beneficiat de suport financiar din partea Göteborg — IFF Fund.

LEGENDE VII / Ćčâč ëĺăĺíäč (Jivi Legendi) / Living Legends
2014 / 98 min. / Bulgaria
Regia: Niki Iliev
Cu: Orlin Pavlov, Niki Iliev, Sanya Borisova-Ilieva, Dimo Alexiev
Un grup de prieteni se reîntâlnește la 13 ani dupa balul de absolvire, motivul fiind o problema a unuia dintre ei. Astfel, ei au ocazia sa experimenteze toate lucrurile pe care le-au lasat la o parte pâna în acest moment. Intriga va lua turnuri neașteptate, prin evenimente caracterizate de frica, furie, euforie și fericire. Deși nu toate visele sunt ușor de realizat, acestea vor ajuta personajele sa își regaseasca setea de viața, pe care, aparent, au uitat-o. Trecând prin toate acestea, ei se vor trezi și vor pune în practica multe dintre lucrurile pe care le-au ignorat ani buni.

Nikolay Boikov Iliev s-a nascut pe 10 octombrie 1981 la Sofia, Bulgaria, și a urmat cursurile Universitații Bulgare, absolvind cu o diploma în regie film (cu filmul ‘Salută-l pe tăticul’). Apare ca actor în câteva filme, atât naționale, cât și internaționale. Debutul ca regizor și-l face cu filmul ‘Străinul’ în 2012. Al doilea sau lungmetraj, LEGENDE VII, a fost lansat în februarie 2014, instalându-se pe primul loc în box-office-ul din Bulgaria.

Festivaluri și premii: South-Eastern European Film Festival / Los Angeles / 2014; Manhattan Film Festival / New York / 2014 (unde a obținut premiul ‘Best International Feature’); Ischia Global Film Festival /Italia / 2014.

LUTON
2013 / 100 min. / Grecia
Regia: Michalis Konstantatos
Cu: Nicholas Vlachakis, Elefteria Komi, Christos Sapountzis Makis
Jimmy (17 ani) este un elev de liceu cu bani. Mary este un avocat stagiar, în vârsta de 30 de ani. Makis este un familist, în vârsta de 50 de ani, patronul unui minimarket. Trei oameni foarte diferiți unul fața de celalalt. În cadrul vie?ii lor conventionale, care îi apasa , atunci când totul pare atât de lini?tit ?i de previzibil, aceste trei persoane își gasesc propria cale de ieșire.

Michalis Konstantatos a studiat Regia la Școala de Film din Atena, Sociologia la Univeristatea din Atena și a terminat un curs de master în Arhitectura (domeniul ‘Design — spațiu și cultura’), la Universitatea Naționala Tehnica din Atena. Din 2002 regizeaza scurtmetraje, drame, videoclipuri muzicale, scurtmetraje experimentale, instalații video pentru spații publice și piese de teatru. Este, de asemenea, cofondatorul și directorul companiei de teatru ‘Blindspot’. A scris și regizat doua scurtmetraje ce au primit numeroase premii la festivaluri internaționale. LUTON reprezinta primul sau lungmetraj.

Festivaluri și premii: San Sebastian 2013 — nominalizare ‘Kutxa Award’; London Film Festival 2013; Stockholm IFF 2013 — nominalizare ‘Cel mai bun debut’; British Film Institute 2013 — nominalizare ‘Sutherland Trophy’.

IMPECABILII / Kusursuzlar / The Impeccables
2013 / 95 min. / Turcia
Regia: Ramin Matin
Cu: Esra Bezen Bilgin, Ipek Türktan Kaynak, Ýbrahim Selim
Acțiunea filmului se petrece în Cesme, o stațiune din Turcia. În luna mai, două surori din Istanbul — Lale și Yasemin—, după cinci ani în care nu prea și-au vorbit, își petrec vacanța în casa de vară a bunicii lor decedate. Inițial, totul pare bine, vremea este frumoasă, apa este limpede, iar orașul este liniștit în afara sezonului. Însă, după un timp, cele două femei trebuie să abordeze relația lor agitată și să se confrunte cu trecutul lor devastator. De ce sunt ele aici? Și de ce, odată cu trecerea timpului, se întorc una împotriva celeilalte? Odată ce secretele lor devastatoare ies la lumină, ele trebuie să decidă dacă situația le va apropia sau le va îndepărta definitiv.

Ramin Matin a studiat regia în Los Angeles, înainte de a se întoarce în Istanbul, unde a înființat firma de producție Giyotin Films. De atunci, a lucrat ca director de imagine la multe proiecte, documentare și lungmetraje. Primul lui film de lungmetraj, ‘Cina monștrilor’, a participa la numeroase festivaluri și a câștigat mai multe premii. Al doilea lungmetraj, IMPECABILII, este inscris la numeroase festivaluri și a câștigat deja multe premii.

Festivaluri și premii: Antalya IFF 2013 — Cel mai bun film și Cel mai bun regizor; Montpellier IFF; Rotterdam Golden Tulip — Premiul juriului criticii (FIPRESCI); Mexico International Film Fest — ‘Cel mai bun film străin’.

FRAȚII. ULTIMA CONFESIUNE / Braty. Ostannya spovid / Brothers. The Final Confession
2013 / 120 min. / Ucraina
Regia: Victoria Trofimenko
Cu: Natalka Polovynka, Roman Lutskiy, Victor Demertash, Mykola Bereza , Oleg Mosijchuk
Filmul este o drama psihologica ce are loc în Munții Carpați. Doi frați, niște batrâni neajutorați, sunt într-o continua competiție unul cu celalalt pentru a-și prelungi viețile. Deși corpurile nu îi mai ajuta, amândoi fiind bolnavi, fiecare încearca sa traiasca mai mult decât celalalt. Pâna într-o zi când o femeie ajunge în localitatea izolată în care își au casele…

Victoria Trofimenko a regizat un număr de scurtmetraje prezentate în festivaluri internaționale în Grecia, Islanda, Rusia, Marea Britanie, Ucraina. Este și autoarea scenariului. FRAȚII. ULTIMA CONFESIUNE este debutul ei în lungmetraj.

Festivaluri: Beijing IFF, 2014.

Prin Woman in Cinema, Ro-IFF este unicul festival din România, dar și din Europa de Sud-Est, cu o secțiune competițională rezervată femeilor-regizor.

Iată datele celor patru filme din Woman in Cinema:
FRICA / Panika / Panic
2013 / 102 min. / Slovenia
Regia: Barbara Zemljič
Cu: Janja Majzelj, Gregor Zorc, Vladimir Vla?kalić, Pia Zemljič
Vera, o femeie de 40 de ani, cu nenumarate frustrari, este fixata pe ideea ca nu se va mai îndragosti niciodata și niciodata nu va trai acea ‘viața în roz’. De aceea, ea crede, cu toata inima și cu tot sufletul ei, profeția din zațul de cafea turceasca, conform careia îl va întâlni pe Domnul Perfect. Dintr-o femeie pe care nimeni nu o observa, ea se transforma treptat într-una ce se observa pe ea însași. Iar, în urma unui șir întreg de dezastre, într-un final, ea pune bazele noii sale vieți.

Barbara Zemljic? (n. 1978, Slovenia) a absolvit Facultatea de Teatru și Film (secția Regie) din Lubliana în 2009, precum și Facultatea de Filozofie la Universitatea din Lubliana în 2005. Luceaza la postul de televiziune RTV Slovenia, ca regizor și scenarist, din 2005. FRICA reprezinta primul sau lungmetraj. Este și autoarea scenariului.

Festivaluri: Slovenian Film Festival 2013 — Mențiune specială; Festroia IFF 2014.

POST PARTUM
2013 / 90 min. / Belgia-Luxemburg-Franța
Regia: Delphine Noels
Cu: Melanie Doutey, Jalil Lespert
Luce și Ulysse se iubesc. Traiesc o viața împlinita și fericita, administrându-și mica lor clinica veterinara de pe Coasta Atlantica. Luce așteapta un eveniment fericit. Viitorul arata bine. Macar la prima vedere. Dar, atunci când se naște micuța Rose, nimic nu mai merge precum ei au planificat. Luce este complet data peste cap de plânsetele constante ale copilului. De ce plânge copilul așa? Încearca oare sa o avertizeze? Sa fie oare mica lor familie în primejdie?

Delphine Noels s-a nascut în 1973 la Ličge, iar interesul sau pentru limba, structura, formele și limitele sale, au condus-o sa participe la cursuri de filologie clasica și orientala, pictura și regie filme, absolvind în 2001. POST PARTUM reprezinta debutul sau regizoral. Delphine este și coautoare a scenariului.

Festivaluri: Festroia 2014 — Mențiune specială.

ADIO, MAMĂ!/ Äî ńâčäŕíü˙ ěŕěŕ (Do Svidaniya Mama) / Goodbye Mom
2014 / 97 min. / Rusia
Regia: Svetlana Proskurina
Cu: Daumantas Ciunis, Alexandra Rebenok, Alexei Vertkov, Maria Leonova, Yana Tereshina
O poveste despre o întâlnire neașteptată, care distruge imediat o familie fericită și de succes. Dintr-odată, femeia dezvoltă o pasiune și o dorință mai importantă decât soțul ei iubitor și copilul lor. Cei doi lăsați în urmă suferă atunci când realizează că nu mai sunt doriți, însă încearcă să înțeleagă și să ierte. Femeia eșuează însă în a-și găsi fericirea.

Svetlana Proskurina a absolvit Institutul Leningrad de Teatru, Muzică și Cinema în 1976, precum și învățământul superior în Regie și Scenaristică în 1981. Ea este una din cele mai complexe și misterioase regizoare ruse din zilele noastre. Estetica și stilul cinematografic al Svetlanei a fost foarte apreciat la festivaluri internaționale precum Locarno, Montreal, Rotterdam, Veneția și Cannes. Filmografia ei include lungmetraje de ficțiune, precum și documentare.

HAOS ÎN CASBAH / Rock the Casbah
2012 / 100 min. / Maroc-Franța
Regia: Laďla Marrakchi
Cu: Morjana Alaoui, Nadine Labaki, Hiam Abbass, Omar Sharif, Moulay Hassan
Vara în Tanger. O familie se reunește pentru trei zile în casa lor din oraș, ca urmare a morții tatălui. Se reunesc pentru a-și aminti de viața acestuia, pentru a rememora amintiri despre el și pentru a-i deplânge moartea, așa cum cere tradiția musulmană. Este vară și își schimbă costumele de baie în ‘djellebas’, așa cum cere tradiția pentru a se aduna pentru priveghi. Emoțiile sunt și mai mari având în vedere că decedatul a lăsat în urmă doar femei. Odată cu venirea de la New York a Sofiei, fiica cea mică, situația se schimbă. Ea e plecată de câțiva ani. Și-a făcut o viață nouă în America, unde este actriță, dar nu reușește să primească decât roluri de teroristă în seriale de televiziune. Odată cu întoarcerea ei, secretele ies la iveală, iar ordinea menținută până acum de patriarh (tatăl) se transformă într-un haos.

Laďla Marrakchi s-a născut în 1975 în Casablanca, Maroc. Este cunoscută mai ales pentru filmul MAROC, prezentat în 2005 la Cannes, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Este căsătorită cu regizorul Alexandre Aja. A crescut într-o familie înstărită din Casablanca, portretizată în MAROC. Al doilea său film este HAOS ÎN CASBAH, pentru care Laďla este și autoarea scenariului.

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaști est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiția CineBlackSea) și, de asemenea, unicul din România cu o secțiune competițională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema).

Romania International Film Festival se alătură tuturor celor care și-au unit vocile și acțiunile pentru a-l sprijini pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, reținut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) și nu a fost de acord cu anexarea Crimeei, acolo unde locuiește, de către Rusia. Oleg se consideră cetățean al Ucrainiei. Ro-IFF îi roagă, pe toți cei care doresc să sprijine, să facă donații (informații pe www.ro-iff.ro), astfel încât, împreună, să putem ajuta familia. Orice sumă contează! Doi copii își așteaptă tatăl acasă.

Evenimentul se află sub înaltul patronaj al Președintelui României, iar cei care fac posibilă această ediție a Ro-IFF sunt Centrul Național al Cinematografiei și Arhiva Națională de Filme — Cinemateca Română (parteneri instituționali). Alți parteneri și sponsori: ÉCU — The European Independent Film Festival, Beautik Haute Parfumerie, Zizin, Kfea.ro, DHL, F64. Festivalul Ro-IFF este recomandat de Prima TV și Kiss FM. Partenerii media ai festivalului: Radio Lynx, Cinefan.ro, PRwave, 121.ro, Concerte-azi.ro.