Hoza Nicoleta Valeria august 30, 2014

300px-Muzeul_de_etnografie_şi_artă_populară_săsească_„Emil_Sigerus”_vers0Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus vă invită sâmbătă, 6 septembrie 2014, în sala de expoziție din Casa Artelor, Piața Mică, nr. 21, începând cu ora 16,00, la două evenimente speciale, dedicate olarilor. Vorbim despre vernisajul expoziției temporare ,,Moștenirea familiei Sitar. Olăritul’ și de lansarea primului număr al ,,Ziarului olarilor din România. Îndreptar pentru olari și ceramiști’.

Expoziția prezintă destinul familiei Sitar, cea mai cunoscută familie de olari originară din Baia Mare. Înainte de toate, trebuie spus că de 80 de ani, cu mâinile lor dibace, dar și cu multă pasiune, membri acestei familii mențin cu succes într-o eră modernă nobilul și tradiționalul meșteșug al olăritului. Expoziția dezvăluie publicului larg secretele modelarării, decorării și arderii ceramicii în atelierul olarului.

Familia Sitar crează obiecte ceramice ce aparțin centrelor, Baia Mare, Baia Sprie, Vama, Valea Izei, Târgu Lăpuș. Printre piesele făurite de Cornel Sitar, de pildă, găsim elemente ce revitalitează cromatica și forma, vechii ceramici de tip Saschiz.

,,În spatele măiestriei cu care Cornel Sitar modelează ceramica, trebuie menționat efortul său de a descoperi și revitaliza formele, ornamentele și cromatica centrelor de olărit care nu mai există astăzi. El a reușit prin tehnici moderne să reintegreze în circuitul valorilor contemporane forme și motive demult uitate. Între timp el a creat un stil individual care este simplu de observat în ceramica sa. Toate vasele lui sunt uniform acoperite în timp ce cromatica rezultă armonios din combinarea artistică a nuanțelor de alb, roșu aprins, galben, verde, ocru, negru, maro și albastru. Ornamentele sunt desenate liber sau geometric și reprezintă o combinație a imaginilor astrale, geometrice, florale și zoomorfe într-o compoziție potrivită.’, spune muzeograful Karla Roșca.

Expoziția ,,Moștenirea familiei Sitar. Olăritul’ va fi deschisă publicului până în 26 octombrie 2014, de marți până duminică, între orele 10 — 18 (septembrie) și 9 — 17 (octombrie).

În cadrul vernisajului va fi lansat primul număr al ,,Ziarului olarilor din România. Îndreptar pentru olari și ceramiști’, o publicație cu și despre olarii din România, care constituie rezultatul celei mai recente colaborări dintre cei doi redactori, Karla Roșca și Horst Klusch, ambii buni cunoscători ai ceramicii din Transilvania.

Pe lângă toate aceste evenimente, organizatorii au pregătit o serie de surprize pentru toate vârstele. Cei mici vor putea asista la o demonstrație de măiestrie în arta decorării vaselor pe roata cu picior, în timp ce vizitatorii cei mari vor putea achiziționa piese de ceramică contemporane.

Tot pe 6 septembrie, expoziția temporară ,,Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu’, va fi deschisă publicului la Casa Artelor, Piața Mică nr.21, în sala de conferință. Expoziția prezintă retrospectiva primei ediții a Târgului Internațional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu, desfășurat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului în anul 2013. Vizitatorii pot afla astfel de ce este bine să gătim în vase de lut și care sunt efectele plumbului asupra organismului. Printre altele, cei dornici să afle lucruri noi vor descoperi aspecte importante din experiența olarilor care au revitalizat replici după ceramica de Sibiu de secol XVIII.