bogdan.daradan ianuarie 9, 2012

Elena Racu este masterandă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării  din cadrul Universităţii de Stat din Moldova,  programul Jurnalism European. Tînăra din dreapta Prutului, face parte din categoria generaţiei pro române. Elena  nu a uitat si nu va uita că Basarabia e Pământ Românesc. Una din dovezile care demonstrează dragostea faţă de  adevărul istoric al ţării sale, a fost şi implicarea ei în cadrul proiectului „Cultura română în viziunea tinerilor români din Republica Moldova şi Nordul Bucovinei” cu susţinerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi Guvernul României. Activitatea extrauniversitară a Elenei este bogată, iar din palmares spicuim mai multe proiecte de voluntariat, trainiguri şi seminare dedicate tinerilor, integrării europene, drepturilor omului sau sănătăţii reproductive. Dintre ultimele ei activităţi amintim proiectul de realizare a spoturilor despre drepturile omului „Human Rights on Screen”  şi „Free2create” proiect susţinut financiar de Ministerul de Externe  şi Ambasada Germaniei în Republica Moldova. Pentru activitatea sa din 2011, Elena a primit diploma secţiunii „Cel mai bun eseu ce promovează voluntariatul la nivel local” în cadrul Festivalului Naţional „Jos Pălăria în Faţa Voluntarilor” ediţia a IX-a. Elena a fost organizatoarea evenimentului „Depunere de flori în memoria Leonidei Lari”. După ce a mobilizat comunităţi de utilizatori ai reţelelor sociale, zeci de tineri i-au adus un ultim omagiu regretatei poete, militante pentru unirea Basarabiei cu România , Leonida Lari.  Si lucrurile nu se opresc aici…

 REPORTER:  De ce ai ales Facultatea de Jurnalism?

Elena: Jurnalismul este visul meu din copilărie. Mereu am fost pasionată  de jurnalele de ştiri de la Televiziunea Română. Ştiam că lectura este un element de bază pentru oricare jurnalist şi eram o cititoare fidelă a bibliotecii din oraşul meu, Criuleni. Stagiile de practică le-am efectuat la televiziune. Au fost experienţe şi clipe memorabile. Dinamism, spirit de echipă, eficienţă şi corectitudine, aceastea au fost elementele pe care le-am dezvoltat pe parcursul acestei perioade.

REPORTER: De ce nu ai reuşit să studiezi în România?

Elena: Pentru mine nu contează ţara unde înveţi. Totul depinde de persoană. Poţi să ai studii la standarde europene şi aici, în Republica Moldova. Studiile în România pot fi şi ele o exeperienţă interesantă, la care aş putea să mă gîndesc.

REPORTER:  La ce proiect te-ai gandit pentru a finaliza studiile?

ELENA: Am multe idei care sper să le văd realizate. În prezent sunt axată pe studii, pe care le consider un element de o importanţă majoră şi nu pot să le plasez pe un plan secund. În rest, să îmi dea Dumnezeu forţe şi sănătate să reuşesc în viaţă.

 REPORTER:  Si daca tot vorbim de presa, unde ti/ar placea sa lucrezi si de ce? Presă scrisă, televiziune sau radio?

 ELENA: După cum am menţionat anterior, sunt axată  pe televiziune. Dar am încercat atît presă scrisă cît şi radio. În anii de licenţă, am efectuat stagii de practică în toate cele trei domenii. Am optat în final pentru TV, de care nu m-aş despărţi niciodată!

REPORTER: Un mesaj pentru colegii tai de liceu care studiaza inRomania.

Elena: Pentru colegii mei de liceu,  studenţi în Cluj, Bacău, Iaşi şi Bucureşti le urez baftă  la examene, dacă le mai au, şi să nu uite că Basarabia e Pămînt Românesc!