bogdan.daradan noiembrie 7, 2012

Delia Vişan are doar 23 de primăveri, dar deja a lăsat în urmă frânturi din sufletul ei în trei cărţi publicate: două romane de dragoste şi un volum de poezii. A absolvit Facultatea de Limbi Străine si a învăţat de mică să-şi aşeze cuvintele în gânduri, iar gândurile în rânduri pline de emoţie. Desprea ea, Delia vorbeşte simplu: ,,Gândesc simplu şi curat, dar uneori mă lupt cu nebunia şi mă învinge. Ocazional. Sunt curioasă, dar numai în zilele de 13. Zilnic mă aşteaptă vreun dor la colţul străzii şi trebuie să îl iau dupa mine peste tot. Am zis că voi scrie şi am scris, zic că voi mai scrie şi aşa voi face. În scris mă refugiez, ca să mă regăsesc.”…Dar rândurile nu se opresc aici…Ele continua pe blogul tinerei scriitoare http://deliavisan.blogspot.ro/

Reporter: De ce ai ales să studiezi suedeza la Facultatea de Limbi Străine, după ce ai absolvit Liceul ,,Dan Barbilian” din Câmpulung-Muscel?

Delia: Am avut intotdeauna inclinatie spre partea umanista, limbi straine, literatura. Am hotarat in 5 minute sa studiez la Facultatea de Limbi Straine si tot in 5 minute am hotarat sa aprofundez franceza ca limba B si sa incerc ceva nou- suedeza- ca limba principala. Mi s-a parut o provocare sa invat o limba rara care habar nu aveam cum se pronunta cand am ales-o. O provocare a si fost, sa alerg de la job la cursuri si sa ma dedic si studiului individual, ca sa tin pasul cu colegii. A fost interesant si nu regret ca am facut aceasta alegere. Momentan lucrez ca reprezentant relatii cu clientii intr-o companie de outsourcing, pe limba suedeza. Sunt multumita de jobul meu.

Reporter: Delia, drumul tău ca scriitor a început înainte de a avea 18 ani. Ce planuri ai în prezent cu privire la scris?

Delia: Da, intr-adevar, pe perioada liceului am publicat 2 romane si un volum de poezii. Le-am recitit de curand si regasesc o Delia timida si parca prea copilaroasa intre randurile de pe vremea liceului. Am realizat ca viata mea a fost intotdeauna- si continua sa fie si in prezent- un scenariu de film incarcat cu de toate in care joc fara sa obosesc roluri de tot soiul. Astazi scriu mai rar, ce-i drept, nu prea mai am timp liber. Insa bineinteles ca exista un proiect in pregatire si imi doresc nespus sa il duc la bun sfarsit cat mai curand.

Reporter: Şi dacă tot am început să vorbim despre scris, dintre poezie şi proză ce alegi şi de ce?

Delia: Obisnuiam sa scriu mai multa poezie in liceu. Acum trec printr-o perioada in care am impresia ca viata mea poate fi mult mai bine scrisa in proza decat in versuri. Sa leg propozitie dupa propozitie ma determina sa imi ordonez mult mai bine gandurile inainte de a le asterne pe hartie. Recunosc insa ca cel mai mult imi place sa scriu proza scurta : sentimente care dau navala pe neasteptate, insirate in cateva minute pe o foaie mototolita de hartie indesata apoi in geanta minuscula in care imi car dorurile toate.

Reporter: O persoană care îşi dedică timpul scrisului, cu siguranţă se află într-o permanentă căutare. Ai site-uri preferate pe care îţi place să navighezi?

Delia: In pauzele mici de la birou sau seara, in incercarea de a ma relaxa dupa serviciu, imi place sa rasfoiesc paginile virtuale ale unor site-uri ale caror articole culturale ma atrag ca un magnet : National Magazin, Online Student si cateva bloguri. Mi se pare inaltator sa ma identific cu sentimentele si trairile unor oameni pe care nu i-am vazut in viata mea.

Reporter: Ai o persoană care ţi-a călăuzit paşii în timpul creaţiilor tale literare?

Delia: Omul pe care l-as citi fara ezitare, scriitorul pe care l-as citi fara sa ma satur- in cuvintele lui ma impiedic ca un copil la inceput de drum-… Octavian Paler.

Reporter: Ce mesaj le-ai transmite tinerilor care nu întrăznesc să scrie

Delia: Nici eu nu am avut curaj la inceput. Ma gandeam : « oare ce vor zice cei din jur daca ma deschid asa lejer in fata lor ? » Dar am inteles ca nu ma priveste ce cred ceilalti. Eu scriu din placere, din dor, de cu zi si pana-n seara si descopar o alta latura a mea de fiecare cand recitesc ce am scris. E minunat sa scrii. Dar mai ales, e minunat sa scrii din suflet. Indrazniti !