Tineretul Liber ianuarie 30, 2016

Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, i-a invitat sâmbătă, într-un video live pe pagina oficială de Facebook, pe românii din străinătate să se înscrie în Registrul electoral.

„Ca votul să se desfășoare în condiții optime, vă recomandăm să vă înscrieți în registrul electoral, astfel se pot organiza mai multe secții de votare mai aproape de reședința dvs. Dacă autoritățile pot estima numărul de alegători, atunci se pot asigura condițiile necesare pentru desfășurarea procesului electoral. Vă invit pe toți cetățenii din străinătate să vă înscrieți în acest registru”, a afirmat, sâmbătă, Stoenescu, în cadrul menționat.

Anterior, în cursul dimineții, Ministerul Afacerilor Externe anunțase, într-un comunicat, că ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni se va afla în direct cu românii de pretutindeni, pe pagina oficială de Facebook Dan Stoenescu.

„Românii interesați de subiectul votului prin corespondență sau de situația comunităților românești din vecinătate sunt așteptați, începând cu ora 11,00, să îi adreseze întrebări, în direct, ministrului delegat. Campania #DialogFaraFrontiere, realizată în premieră în România, face parte dintr-o serie de măsuri destinate transparentizării și facilitării comunicării nemijlocite cu românii de pretutindeni și promovării noilor modalități de vot pentru românii din străinătate”, arăta comunicatul MAE de sâmbătă.

În cadrul aceluiași dialog, ministrul Dan Stoenescu a amintit că votul prin corespondență se aplică numai la alegerile parlamentare.

„Dacă vă aflați la rude în străinătate sau în vacanță, nu puteți vota, a precizat Stoenescu.

El a arătat că votul românilor din străinătate este extrem de important, precizând că astfel cei din Diaspora pot rămâne conectați și să aducă o schimbare în bine în țară.

Potrivit legii, românii din străinătate se pot înscrie în Registrul electoral începand cu 1 aprilie.