bogdan.daradan februarie 8, 2012

În ultima perioadă am observat o dorință nestăvilită a oamenilor de a găsi exemple de bună practică: oameni care să se implice în societatea noastră, implicându-i pe oameni. Noi ne-am făcut bine temele și am găsit ceva mult mai bun de atât: tineri, elevi care se implică pentru o societate mai bună, pentru viitorul lor, pentru viitorul nostru. Am descoperit Consiliul Municipal al Elevilor București, sau mai pe scurt, CME! Această structură consultativă a M.E.C.T.S. este formată exclusiv din elevi aleși prin vot democratic de către colegii lor, care funcționează după un regulament realizat de ei si aprobat de M.E.C.T.S. și care realizează forumuri și conferințe naționale ce umăresc problemele de tineret și ajută tinerii să-și cunoască drepturile. Dintr-o organizație construită piramidal, care pleacă de la Consiliile Școlare ale Elevilor și ajunge până la Consiliul Național al Elevilor, face parte și CME, cu a cărei președintă am avut oportunitatea să mă întâlnesc. Maria Cristescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Elena Cuza”, a fost încânttă să vorbească cu noi, iar raspunsurile in randurile ce urmeaza…

 Reporter: De când faci parte din această structură a Consiliului Municipal al Elevilor?

Cristescu Maria: Implicarea în proiecte și plăcerea de a realiza ceva bun pentru colegii mei a fost cultivată încă din școala generală, însă în 2010 a devenit totul mult mai serios, acesta fiind anul în care m-am alăturat familiei C.M.E. 

 Reporter: Ce te-a determinat să candidezi pentru funcția de președinte?

Cristescu Maria: În primul an în care am candidat pot spune ca am fost ghidată de o fantezie, prin care vedeam învățământul preuniversitar mediul perfect pentru a ne desăvârși ca persoane. Anul acesta, în timp ce îmi țineam discursul, știam că toate visele cu care intrasem în C.M.E. în anul anterior, erau mult mai aproape de a se concretiza. Mi-am dorit foarte tare să pot să îi ajut și pe cei din jurul meu să își deschidă ochii și să vadă toate oportunitățile incredibile pe care le poți avea în C.M.E. 

 Reporter: Ce nevoi ale elevilor bucureșteni ți-ai propus să vizezi în mandatul tău?

Cristescu Maria: La inceputul anului școlar, elevii din toată țara s-au strâns la Băile Herculane, unde a avut loc prima intâlnire naționala din acest an școlar. În timpul petrecut acolo Consiliul Național al Elevilor a identificat 11 nevoi, pe care dorim să le acoperim prin proiectele gândite pentru acest an școlar. La nivelul Bucureștiului pot enumera câteva de pe urma cărora am realizat proiecte ce vizează lunile care vin :  realizarea trecerii între generațiile C.M.E., promovarea proiectelor în rândul profesorilor, reducerea violenței în școli și stimularea implicării active a tineretului bucureștean.

 Reporter: Există probleme pe care le întâmpinați ca structură, în raport cu sistemul actual de educație?

Cristescu Maria: Pot spune că întotdeauna am primit sprijin și îndrumare atât din partea M.E.C.T.S., cât si din partea I.S.M.B. De-a lungul timpului, am realizat că avem de aface cu persoane deschise către ideile inovatoare cu privire la modul în care putem ajuta tinerii, un bun exemplu fiind Școala Altfel. Pe tot parcursul acelei săptămâni „altfel”, noi,  Consiliile Scolare, vom fi permanent consultate cu privire la activitățile desfășurate în unitățile de învățământ.  

 Reporter: Care sunt proiectele imediat următoare, derulate de CME, despre care elevii bucureșteni ar trebui să afle?

Cristescu Maria: Proiectul D.G.B.care se află deja la o a doua editie, este un proiect care urmărește schimbarea percepției  elevilor bucureșteni cu privire la sarbatorile tradiționale românești, precum „Dragobetele”.  Liceele participante se înscriu prin intermediul C.Ș.E.-urilor lor printr-un mail , urmând a fi grupate în numar de 2. În fiecare liceu sunt aleși 5 băieți care vor fi licitați de către fetele din liceul în care merg,  Ei vor primii câte un trandafir din partea organizatorilor( C.M.E.) destinat fetelor. Proiectul se desfășoară fizic în ziua de 24.02. De asemenea avem Cross-ul C.M.E. care urmărește implicarea tinerilor în activități sportive care, promovează de asemenea și un stil de viață sănătos. Crossul se concretizează prin parcurgerea unui traseu prestabilit într-unul dintre parcurile capitalei, sfârșindu-se prin premierea participantilor cu diplome din partea Inspectoratului Școlar al capitalei și premii simbolice. Pentru Săptămâna Altfel ne-am gandit la un târg care să reuneasca toate ONG-urile care vizează tineretul în care să aibă loc workshop-uri și prezentări ale programelor  de voluntariat. Conștientizăm nevoia tinerilor de implicare în acțiuni de voluntariat precum și ușurința cu care pot alege oferta în care se regasesc cel mai bine prin intermediul târgului. 

 Reporter:  Un mesaj din partea CME pentru elevii bucureșteni?

Cristescu Maria: Urmăriți-vă visele! În voi se află puterea de a schimba ! 

Interviu realizat de Ana Maria Radoveneanu