bogdan.daradan noiembrie 29, 2011

Cătălina Cangea este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional I.L.Caragiale din Ploieşti şi a descoperit informatica  în clasa a IX-a, de când a participat la Olimpiada Naţională de Informatică :). Eforturile şi munca depusă au făcut-o pe Cătălina să obţină în clasa a X-a o menţiune la naţionala de informatică. Cătălina nu se consideră o persoană unilaterală, deoarece a participat de-a lungul anilor la concursuri şi activităţi din multe arii şcolare şi extraşcolare. În afară de informatică, printre materiile ei preferate se mai numără matematica, materie care a propulsat-o în gimnaziu şi liceu la multe concursuri interjudeţene şi naţionale de unde s-a întors cu premii şi menţiuni, limba română, datorită căreia în gimnaziu a obţinut o medalie de bronz la naţională şi s-a calificat la această fază şi în clasa a X-a şi limba engleză, cu ajutorul căreia a obţinut în clasa a IX-a la naţională premiul special pentru cea mai bună lucrare scrisă. Printre multele ei pasiuni se numără şi poezia, astfel încât a participat de 2 ori la finala festivalului LicArt pentru liceeni, la secţiunea poezie, cu 1, respectiv 2 poezii în anii 2010 şi 2011. De asemenea, Cătălina este îndrăgostită de muzica rock, clasică, jazz şi cântă la pian sau la chitară atunci când are timp, face multe fotografii când călătoreşte, citeşte romane şi dacă credeaţi că lucrurile se opresc aici, vă înşelaţi…

REPORTER:Descrie putin conceptul de computer science.

Catalina: Acest domeniu are la bază proiectarea şi implementarea unor soluţii pentru probleme întâlnite într-o varietate de situaţii, reunind programarea cu ingineria, ştiinţele exacte, naturale şi umane. Computer science are din ce în ce mai multe aplicaţii în diverse domenii, de la infrastructură şi sisteme de comunicaţii până la lingvistică şi inteligenţă artificială.

REPORTER: Care e legatura din punctul tau de vedere intre fizica cuantica si limbajul binar al computerelor?

Catalina: Fizica cuantică descrie modul în care se comportă materia la nivel elementar, atomic. În mod asemănător, limbajul binar intermediază rularea unui program pe computer prin codificarea seturilor de instrucţiuni până la cele mai mici subunităţi. Astfel, procesele mari sunt influenţate de funcţionarea la scară atomică a acestor elemente.

REPORTER: Ce te atrage cel mai mult la un calculator?

Catalina: Cel mai important este faptul că îmi uşurează comunicarea, îmi oferă acces la o mare parte din informaţiile de care am nevoie şi îmi dă posibilitatea de a folosi programe de prelucrat fotografii şi filme. De asemenea, pot lucra oricând la proiecte pe care le am de finalizat şi pot participa de acasă la concursuri online de informatică.

REPORTER: Dupa parerea ta, Girls Programming Camp a fost un modul dedicat zonei de software sau de hardware?

Catalina: Având în vedere că în fiecare zi am avut în jur de 6 ore de cursuri de programare, tabăra a fost mai mult software-oriented.   S-a pus accent pe algoritmi fundamentali şi aplicaţii ale acestora, dar au fost prezentate şi lecţii introductive despre POO şi Linux, lucruri pe care nu le mai întâlnisem înainte şi pe care le voi folosi cu siguranţă în viitor. Totuşi, a contat într-o mare măsură şi timpul alocat talk-urilor susţinute de antreprenorii invitaţi şi de studenţii care au avut internship-uri la Facebook şi Google, deoarece am aflat cum se construieşte o afacere de succes, am învăţat că lucrul în echipă este uneori mai important decât competiţia şi am cunoscut oameni cu adevărat pasionaţi de ceea ce fac în viaţă.

REPORTER: Unde vrei sa lucrezi in viitor si de ce?

Catalina: Nu am încă o idee clară despre cum vreau să arate viaţa mea profesională, dar mi se par spectaculoase aplicaţiile care se pot face în inteligenţa artificială şi bioinformatică. Cred că aceste zone se vor bucura de o atenţie din ce în ce mai mare în viitor, deci probabil că voi alege să lucrez într-una din ele.