bogdan.daradan decembrie 5, 2011

Antonela Siminiuc este eleva in clasa a 11-a la Liceul International de Informatica Bucuresti, unde s-a transferat in clasa a 10-a de la Colegiul National Iasi. Interesul fata de programare a luat nastere la primele ore de informatica din clasa a 5-a, marturiseste Anto. De atunci, Antoanela a participat de 6 ori la Olimpiada Nationala, iar de doua ori a adjudecat locul II in 2010, respectiv 2011. Odata cu experienta, informatica a devenit o pasiune pentru ea, iar în prezent ocupa o parte semnificativa din timpului ei alaturi de alte activitati conexe precum sportul, lectura sau acţiunile de voluntariat.

REPORTER:Am vazut ca muzica ocupa un spatiu important din profilul tau. Ce genuri muzicale asculti?
Antoanela: Nu am un interes aparte pentru muzica, insa ea reprezinta o latura importanta a vietii mele de zi cu zi. Am melodii preferate din genuri diverse: rock, pop, dar si muzica electronica precum dubstep. Ascult muzica pe fundal in cea mai mare parte a timpului si o aleg in functie de starea de spirit.

REPORTER: Te-ai gandit vreodata sa concepi un program, sau un soft care sa imbunateasca ceva din muzica pe care o asculti?
Antoanela: In general, am o apreciere deosebita pentru muzica in a carei productie softurile nu au o implicatie prea mare. Daca cineva ar reusi sa creeze un program cu ajutorul caruia sa se faca muzica de aceeasi calitate ca aceea a marilor muzicieni ar avea admiratia mea. Insa lipsa inclinatiei mele spre acest domeniu cu siguranta ma impiedica sa fiu eu aceea. Cred, totusi, ca cei care pot imbunatati muzica nu sunt programatorii.

REPORTER: De ce ai ales sa studiezi la ICHB?
Antoanela: Am ales sa vin din clasa a 10-a la ICHB deoarece am realizat ca, studiind in Iasi, progresul cunostintelor mele in informatica era mai lent decat mi-as fi dorit. Aici am beneficiat in primul rand de indrumare in pregatire si am invatat foarte multe lucruri la care inainte aveam acces mai greu. Pe de alta parte, am considerat ca am multe de invatat dintr-o astfel de experienta, si, intr-adevar, schimbarea mediului si a modului de viata m-au ajutat sa ma maturizez mult. De cand eram mica, nu imi imaginam ca in viitor voi locui tot in Iasi. Prin urmare, plecarea mea de acasa avea sa aiba loc oricum, dar am preferat sa cred ca, plecand mai devreme, am sanse sa ajung mai departe.

REPORTER: Ce inseamna internetul pentru tine?
Antoanela: Internetul este unealta care faciliteaza indeplinirea nevoilor oamenilor. Rolurile pe care le indeplineste, acelea de socializare, informare, distractie pot fi efectuate si in lipsa sa, insa internetul permite realizarea lor mai rapid si mai eficient. Drept utilizator al internetului, am posibilitatea sa invat din numeroase surse, sa fiu la curent cu noutatile si evenimentele din domeniile care ma intereseaza, sa vorbesc cu prietenii pe care ii intalnesc mai rar. Faptul ca pasiunea pentru informatica mi-ar putea permite ca intr-o zi sa contribui la dezvoltarea a ceva ce ma ajuta atat de mult in viata de zi cu zi, ma face foarte fericita pentru faptul ca am descoperit acest domeniu.

REPORTER: Un mesaj pentru cei ce nu cunosc prea multe lucruri despre calculatoare, fie ei baieti sau fete.
Antoanela: Calculatoarele continua sa imbunatateasca tot mai mult viata oamenilor. Este bine, insa, ca utilizatorii sa inteleaga cum functioneaza computerele si aplicatiile pe care le folosesc pentru a beneficia cat mai mult de facilitatile oferite de acestea. Calculatoarele pot fi de mare ajutor atata timp cat sunt utilizate moderat si nu afecteaza in mod negativ viata sociala.