Tineretul Liber ianuarie 30, 2016

În cadrul Galei Studentilor Români din Strainatate, Liga Studentilor Români din Strainatate (LSRS) si Kaufland România au anuntat demararea unei serii de proiecte dedicate Comunitatii de studenti români din diaspora. Astfel, Kaufland România se alatura eforturilor LSRS urmarind doua obiective strategice esentiale: încurajarea si informarea cu privire la oportunitatile de studiu în strainatate si, mai ales, încurajarea si facilitarea întoarcerii acasa sau spre casa a celor mai buni studenti români din diaspora.

Încurajarea și facilitarea studiilor în străinătate. Una dintre primele idei de proiect lansata de LSRS, aceea de a crea un fond de burse, acordate pe baza meritelor academice, pentru elevii si studentii români ce îsi doresc sa studieze la cele mai renumite Universitati ale lumii a gasit în sfârsit sprijinul financiar de care avea nevoie. Astfel împreuna cu Kaufland România, proiectul Fondul pentru Excelenta în Strainatate (FES) /Fondul Educational Românesc (FER) îsi propune sa ofere prima runda de burse de studiu, tinerilor talentati în anul 2016. Proiectul are ca obiectiv finantarea studiilor în

strainatate unor tineri de exceptie, cu conditia reîntoarcerii în România dupa terminarea acestora si angajarea în cadrul companiilor si institutiilor finantatoare. Acest proiect — urmeaza modelul de succes al unor proiecte asemanatoare derulate de catre mediile privat si public din tarile dezvoltate.

Kaufland îsi continua expansiunea în România si, în acelasi timp, îsi doreste sa participe la dezvoltarea României.

‘Considerăm că acest lucru se poate realiza prin susținerea activă a accesului larg la educație de calitate, iar Liga Studenților Români din Străinătate, prin experiența lor în lucrul cu tinerii și prin programele pentru susținerea celor care aleg să studieze în străinătate, este partenerul potrivit în această direcție. Pentru că valorile noastre se întrepătrund, împreună ne propunem să încurajăm excelența în educație și tânăra generație să se întoarcă acasă. Ne dorim să ne implicăm activ în societatea civilă românească, iar colaborarea cu LSRS vizează această direcție. Vom dezvolta o serie de programe dedicate familiarizării tinerilor cu oportunitățile disponibile în cadrul Kaufland România și ne propunem să finanțăm burse de studii în străinătate pentru studenții români’, sustin reprezentantii companiei.

Facilitarea reîntoarcerii în România. Înca de la începuturile organizatiei, LSRS a sprijinit și a încurajat reorientarea absolventilor români de peste hotare catre tara, încurajând astfel implicarea activa în societatea româneasca si în dezvoltarea sustenabila a acesteia.

În aceasta direcție, LSRS si Kaufland România pregatesc oportunitati de cariera si de dezvoltare în mediul privat ce vor aduce plus valoare proiectelor LSRS deja existente, precum Hai Acasă !, BCCSE sau SMART Internships.

Ruxandra Popescu, Vice-Presedinte LSRS pentru Relatii Externe, a adaugat: ‘Suntem extrem de bucuroși că mediul privat din România începe să-și deschidă porțile pentru proiecte cu impact asupra societății civile din România. Parteneriatul dintre LSRS și Kaufland România este un prim pas, unul fundamental, în crearea unui mediu în care actori din mediul public, privat și ONG își unesc forțele pentru un scop comun și nobil. Ne identificăm într-adevăr cu valorile noilor noștri parteneri de la Kaufland România și sperăm că această colaborare va crește impactul proiectelor LSRS în toate direcțiile de acțiune ale noastre. Salutăm deschiderea și profesionalismul Kaufland România și sperăm ca acesta

Să fie doar începutul. Tinerii români din țară și din străinătate au nevoie de un astfel de sprijin’

Andrei Dincă