Alexandru Mocanu s-a nascut la 20 decembrie 1990 si se afla sub „protectia” semnului zodiacal al Sagetatorului. In prezent este elev la Colegiul National „Mihai Eminescu”, clasa de matematica-informatica, intensiv informatica si vrea sa studieze in Marea Britanie. De ce? Raspunsul la aceasta intrebare il vom afla impreuna…
Reporter: De ce Marea Britanie?
A.M.: Am avut norocul sa cunosc persoane care mi-au aratat cat de usor este sa ajungi acolo. Asta se intampla acum mai bine de doi ani, iar in tot acest timp am cercetat foarte bine sistemul educational, tara si oportunitatile pe care le-as avea dupa absolvire. Concluzia la care am ajuns a fost ca in Marea Britanie am sanse mult mai mari de reusita pe plan profesional si personal in raport cu Romania.
Reporter: Spuneai ca te-ai documentat despre sistemul educational din Marea Britanie. Spune-le si celorlalti tineri care vor sa urmeze o facultate in Marea Britanie care ar fi pasii…
A.M.: Pentru inceput mi-am facut cont pe www.ucas.ac.uk, m-am documentat bine in legatura cu facultatile la care as putea aplica, am scris un eseu foarte bun, am primit o recomandare foarte buna de la diriginta si apoi am apasat „Submit”. ð Am preferat sa nu aplic printr-o organizatie, intrucat am vrut sa detin permanent controlul asupra aplicatiei mele, e-mailurilor si corespondentei de la sau pentru facultatile alese de mine.
Reporter: Ce trebuie sa stie un tanar care vrea sa studieze in Marea Britanie? Ce cunostinte si ce abilitati trebuie sa aiba?
A.M.: Cred ca cel mai important este sa inteleaga faptul ca nu este nevoie sa fii olimpic international sau supradotat pentru a studia in strainatate. Rezultatele mele scolare nu sunt iesite din comun. Daca investesti mult timp si efort in eseu, atunci si un elev oarecare (chiar mediocru) poate deveni atractiv pentru o facultate de afara.
Reporter: De ce nu ai vrut sa ramai sa studiezi in Romania?
A.M.: Pentru ca invatamantul romanesc este politizat la fiecare nivel al sau, iar din aceasta cauza adevarata reforma se va lasa asteptata foarte mult timp. Exista atat profesori excelenti cat si elevi foarte capabili, deci problema e undeva sus. Subfinantarea este, de asemenea, cunoscuta. Cred ca atunci cand invatamantul va avea macar un sfert din prioritatea si importanta de care se bucura serviciile secrete din Romania ne indreptam spre drumul cel bun.
Reporter: Spuneai mai devreme ca nu ai apelat la o organizatie de recrutare elevi liceu pentru ca voiai sa detii controlul total asupra feed-back-urilor dintre ei si tine. E o recomandare generala?
A.M.: Din punctul meu de vedere este esential sa te informezi personal despre sistemul de invatamant din tara in care vrei sa studiezi inainte de a apela la organizatii care se ocupa cu trimiterea elevilor / studentilor in strainatate. Cei cu care am colaborat o perioada mi-au oferit un sprijin important de-a lungul procesului de aplicare. Insa exista si o organizatie (destul de populara printre elevi, din pacate) care mi-a dat multe informatii eronate in legatura cu studiul in strainatate, scopul lor fiind probabil de a manipula viitorii studenti sa aplice la anumite facultati pe care ei [organizatia] le reprezinta.
Reporter: Cum este Alexandru Mocanu atunci cand nu se documenteaza despre viitoarea sa cariera?
A.M.: Sunt multe activitati pe care le fac cu placere, de la a citi o carte buna pana la a juca basket. Deocamdata nu am timp de multe lucruri, intrucat ma pregatesc intens pentru bac ð
Reporter: Un mesaj catre tinerii de varsta ta si nu numai…
A.M.: Tara asta nu va merita nici pe voi si nici eforturile voastre de a o schimba. ð
Mai multe informatii despre cum sa devii student in UK pe http://www.studentiromaniuk.co.uk/