bogdan.daradan mai 17, 2010

Alexandra Haralambie, alias Ada are 21 de ani si este studenta in anul III la Academia de Studii Economice – Facultatea de Marketing. Nascuta in zodia Racului, Ada vrea sa devina pe viitor masterand in comunicare ca sa arate ca nu merge inapoi ca simbolul zodiei ei, ci din contra, Ada este foarte ambitioasa, competitiva, empatica si creativa.

Am ales marketingul deoarece este un domeniu dinamic si inca neexplorat in totalitate care iti ofera multe posibilitati de specializare. In viitor mi-ar placea sa lucrez in sfera responsabilitatii sociale corporatiste deoarece consider ca este nevoie de o comunicare mult mai buna intre companii si societatea in care traim, pentru a putea trai intr-o lume mai civilizata si mai echilibrata„, ne comunica Ada.

In plus, Ada nu se rezuma doar la facultate ci este implicata intr-un proiect important la nivelul Capitalei. Dar sa lasam cuvintele sa curga de la sine…

Reporter: De unde dorinta de a colabora cu Centrul de Inchirieri biciclete din zona Kiseleff?

Ada: E o poveste lunga si frumoasa. Cert este faptul ca ma pot numi unul dintre “veteranii” acestei actiuni de promovare a mersului pe bicicleta in Bucuresti, deoarece am fost acolo inca de la inceput. Prima data am auzit de proiectul La Pedale in vara anului trecut, cand pe grupul facultatii am primit un mesaj care invita studentii sa isi ia un job usor, de vara. Atunci am aplicat si am mai sfatuit cativa prieteni sa faca la fel, deoarece mi s-a parut o initiativa foarte interesanta, de pionerat in Romania. Echipa de acolo s-a dovedit foarte primitoare si entuziasta oferindu-ne toate informatiile de care aveam nevoie. Dintotdeauna eu am fost o fire mai ecologista asa ca nu mi-a luat mult pana sa ma implic in acest proiect promitator. La inceput a functionat centrul din Kiseleff si a avut mare succes, inregistrand si peste 300 de inchirieri intr-o zi. Cateva luni mai tarziu, a aparut si cel de-al doilea centru, cel din Herastrau. Centrele au functionat pana in luna noiembrie, timp in care au onorat peste 24.000 de comenzi de inchiriere. Experienta de anul trecut a fost una foarte placuta asa ca anul acesta cand cei de la Green Revolution mi-au propus sa continuam, am acceptat fara sa stau pe ganduri. Pentru mine, acest job a fost o modalitate de a interactiona cu diversi oameni, de a avea mai multa responsabilitate si mai ales de a-mi face multi prieteni.

Reporter: Stii cine a fost promotorul ideii inchirierii unei biciclete cu buletinul?

Ada: Ideea apartine in totalitate asociatiei ecologiste Green Revolution, care a dorit sa incurajeze bucurestenii sa mearga mai mult pe bicicleta, prin acest program. Acest concept de „bike-sharing” este unic in Romania si se pare ca a prins foarte bine la publicul bucurestean.  Deoarece bicicletele pot fi inchiriate gratuit este nevoie de o „garantie” precum buletinul, pasaportul sau permisul auto. Primaria Sectorului 1, a sprijinit financiar primul proiect La Pedale si cel mai recent proiect numit I love Velo, a fost finantat de Raiffeisen. Deja s-au dat drumul si la aceste biciclete t0t prin Herastrau.

Reporter: Cam cate cereri sunt pe zi in timpul saptamanii si in week-end?

Ada: Centrele sunt extrem de solicitate atat in timpul saptamanii cat si timpul week-end-ului. Totusi, se observa o cerere mai mare, in zilele libere – sambata si duminica. In medie, intr-o zi lucratoare se poate ajunge pana la 150 de contracte de inchiriere in timp ce intr-o zi libera se inregisteaza intre 250-300 de astfel de contracte.

Reporter: Ce trebuie sa faci ca sa poti inchiria o bicicleta si ce nu trebuie sa faci atunci cand vrei sa inchiriezi o bicicleta?

Ada: In primul rand ca sa poti inchiria o bicicleta trebuie sa ai peste 14 ani si sa ai asupra ta un act de identitate (buletin, pasaport sau permis de conducere). Este bine de stiut ca adultii pot lua pe un singur act de identitate mai multe biciclete (maxim 3), doar pentru copii sub 14 ani. De asemenea, trebuie sa respecti regulile centrului, adica completarea unui contract de inchiriere, predarea unui act, respectarea duratei de 2 h – timpul maxim de inchiriere si abordarea unei atitudini adecvate privind obiectul inchiriat si zona in care acesta este folosit. Bucurestenii se pot relaxa plimbandu-se cu o bicicleta „verde” doar in zona parcurilor Kiseleff si Herastrau. Unele din cele mai frecvente greseli pe care utilizatorii de biciclete le fac in mod constant sunt legate de depasirea perioadei de doua ore si de nerespectarea perimetrului in care sunt sfatuiti sa se plimbe.

Reporter: De cand colaborezi cu Centrul de Inchirieri biciclete ti s-a intamplat vreodata sa ai parte si de solicitari mai „neobisnuite” gen sa mearga trei pe o bicicleta?

Ada: Inca nu am avut parte de acest gen de solicitari de cand lucrez La Pedale. Oricum cererile care ar putea sa dauneze in vreun fel bicicletelor sau celor care le inchiriaza sunt refuzate politicos. Cea mai frecventa cerere vine din partea adutilor, care in absenta bicicletelor medii si mari se ofera sa inchirieze o bicicleta mica, de copii chiar daca au „greutate” 🙂

Reporter: De cand ai invatat sa mergi pe bicicleta si de ce?

Ada: Am invatat cam pe la varsta de 10 ani sa merg pe bicicleta, dar nu fara stradanii si cazaturi. Varul meu m-a ajutat sa invat si impreuna cu el, am descoperit cat de distractiv poate fi plimbatul cu bicicleta. In copilarie, era mijlocul de transport preferat si o modalitate de a ne petrece timpul liber. Totodata, plecand de la zicala „mersul pe bicicleta, nu se uita niciodata”, as putea spune ca bicicleta este o parte esentiala a copilariei, un simbol pentru miscare si distractie.

Reporter: In afara de facultate si „La Pedale” cum iti mai „colorezi” timpul tau liber?

Ada: In general, cand am timp liber imi place sa ma uit la filme (comedii, filme politiste), sa joc baschet si sa ma uit la meciurile de fotbal. Ador sa citesc carti despre motivare profesionala – Donald Trump, Dale Carnegie, beletristica – Marc Levy si romane politiste – Agatha Christie. Cea mai mare pasiune a mea dupa biciclete ramane totusi gatitul, pentru ca imi place sa gatesc pentru familie si prieteni, imi place sa mananc si ma uit cu placere la toate emisiunile gastronomice.

Reporter: Un sfat pentru tinerii care inca nu au invatat sa mearga pe bicicleta.

Ada: Novicilor in ale plimbatului cu bicicleta dar si celor care inca nu cunosc acest „sport” le transmit sa fie curajosi si sa nu se dea batuti, chiar daca la inceput totul pare greu. Plimbatul cu bicicleta este o activitate pe care poti sa o faci in familie, sau pe cont propriu, plina de distractie si mai ales sanatoasa. Este o experienta unica in felul ei si nu merita sa o ratati!  Si ca sa ne credeti pe cuvant, va asteptam la centrele noastre sa va dovedim acest lucru!