Hoza Nicoleta Valeria septembrie 4, 2014

MIR_9165Daca nu ati auzit inca de Burger Van va spunem noi! Este un concept relativ nou in Romania care devine tot mai popular. O echipa strasnica de oameni condusa de Alexandru-Adrian Manole reuseste sa surprinda papilele gustative ale multor bucuresteni. Cum fac ei asta intr-o societate in care preferintele cele mai strasnice sunt la ele acasa? Ne spune chiar Alexandru!

1. Am vazut tipul acesta de concept in strainatate si credem ca este unul extrem de interesant. Cum ati reusit sa aduceti conceptul si in Romania?
Alex: Pai eu eram plecat primavara si vara trecuta prin Londra pentru niste interviuri si un summer internship. Si cat am stat p-acolo m-am indragostit de food truck-uri. Aveam de mai demult o fantezie cu burgerii, pentru ca mi se pare ca incapsuleaza cel mai bine conceptul de „food porn”. Asa ca reintors in Romania, m-am gandit ca ar fi miscarea potrivita sa le ofer bucurestenilor burgeri buni facuti cu pasiune si sa incerc sa introduc food truck-ul in vocabular.

MIR_9195

2. Cat de greu v-a fost sa treceti de la nivelul conceptual la cel practic?
Alex: Cam jumatate de an, bani cheltuiti, nopti nedormite, tigari, whiskey si injurat illustratorul. Apoi am injurat in continuare, dar era vorba de birocratie.

3. In cat timp ati reusit sa puneti Van-ul pe picioare si sa iesiti prin oras cu el?
Alex: De cand l-am cumparat pana l-am modat ca acum au trecut vreo doua luni jumatate. Inca mai pot fi facute cateva modificari, dar le fac din mers.

4. Sa stiti ca noi v-am numarat de cate ori v-am vazut. Ne-a iesit asa: doua fete si trei baieti. Cate persoane sunt in spatele acestei idei si care este rolul fiecareia? 
Alex: In spatele ideii sunt in foarte mare parte doar eu. Ceilalti sunt fie angajati, fie prieteni care vin sa ma mai ajute. Teoretic as fi eu si 3 angajati. Vlad transpira la gratar si face carnea aia suculenta, Malai ii asambleaza cu mine, iar Diana si Dudu iau si dau comenzi.

5. Burger Van-ul va ocupa tot timpul sau mai aveti si alte locuri de munca/activitati in care sunteti implicati?
Alex: Foarte mare parte din timp, dar sunt si alte lucruri la care nu vreau sa renunt. Eu mai scriu si pentru Vice ocazional, pentru inca doua reviste din strainatate si vreau sa le fac pe toate. Aici multi nu inteleg ca un food truck are un personal limitat, unde nu se lucreaza pe ture si unde patronul e acolo la plite si din motivul asta nu poate functiona 24/7. De obicei si in strainatate un food truck are vreo 3-4 iesiri pe saptamana.

MIR_9176

6. Noi v-am gasit pana acum la „Control” si la „Summer Well”. Cum stabiliti locatiile in care urmeaza sa apareti?
Alex: Pana acum, doar Chez Elvire in fiecare miercuri(si joi uneori) este locul nostru stabil. La restul facem parteneriate dupa cum se iveste ocazia, de obicei in weekend. Cu cei de la Control avem o relatie foarte buna si nu este exclus sa mai aparem acolo in viitor.

7. Cum v-ati simtit la „Summer Well”? Am inteles ca acesta a fost prima iesire la un festival atat de mare.
Alex: A fost destul de haotic, dar mie mi-a placut. In a doua zi a fost cel mai hardcore pentru ca se ingramadeau oamenii sa dea comenzi destul de mari(3-4 burgeri fiecare) inainte de concertul The National. Coada a durat ceva, dar sper ca oamenii sa se fi bucurat de mancare. Asta e cel mai important.

10429427_927013127313581_6989701108881431676_n

8. Povestiti-ne cum decurge pregatirea Burger Van-ului pentru un eveniment.
Alex: Eu incep promovara si comunicarea initiala, ma duc sa fac aprovizionarea, pregatesc carnea, incarc totul in van in ziua evenimentului, iar la locatie mai taiem legume, cablam, pregatim totul etc. si apoi cand mai am timp mai pun o poza ceva si incerc sa fac un fel de comunicare. As vrea sa pun o camera pentru live streaming in van.

9. Pregatirea pentru Summer Well a fost diferita? Ati avut emotii, ati reusit sa imbinati utilul cu placutul si sa vedeti formatiile preferate?
Alex: Da. Au fost mult mai multe ingrediente, dar m-am obisnuit cu ritmul deci pana la urma asta a insemnat mai putine ore de somn, dar restul la fel.

Emotii normal ca au fost pentru ca era primul festival mare la care participam, dar macar am ajuns si eu la un concert- la The National.

10. Puteti sa ne faceti un top 3 al intamplarilor motivationale, placute, neasteptate de la iesirile cu Van-ul?
Alex: Prima iesire cu vanul pana la atelier. Mi s-a deschis usa de servire pe autostrada si a trebui sa caut niste sarma pe la o casa unde se lucra ca sa o prind la loc. Ar mai fi povestile cu electricienii: de exemplu, cel de la Victoria ne-a ars 5 neoane si ne zicea spasit ca nu e vina lui, ca „asa se strica neoanele”. Dar daca ar fi sa aleg vreo intamplare motivationala, ar fi followerii offline pe care ii vad deseori in locatii diferite(va stiu pe multi dupa fete, din pacate nu pe toti dupa nume). Ei inteleg pana la urma ca un food truck e si cu bune si cu rele, ca orice, dar daca mancarea-i delicoasa, totu-i ok. Si fara ei, am fi degeaba noi. Pare usor patetic, dar reactiile de bine, fetele alea manjite de ketchup, asta ma face continui cu Burger Van-ul.

MIR_9148

11. Si acum o intrebare de la un fan inflacarat: Ati vazut filmul „Chef”? Povestea din „Chef” implica tot un Van, cativa oameni iscusiti, mancare delicioasa si un vis maret.
Alex: Am vazut Chef. Eu un film bun si foarte instructiv despre street food. Ma rog, lucrurile in realitate, si mai ales in Romania, sunt mai complicate. In fine, ar mai fi diferenta ca in film el a facut food truckul pentru a-i permite sa gateasca ce voia pana sa-si faca restaurantul lui. Misiunea mea aici ar fi mult mai orientata pe street food: eu vreau ca treptat sa apara mai multe truck-uri si sa explodeze odata si la noi scena asta a food truckurilor.

12. Ca tot am ajuns la vise marete, ce va inspira? Iar, mai ales, ce planuri aveti pe mai departe?
Alex: Cooking showurile dubioase: off the boat de la Vice, emisiunile lui Anthony Bourdain, dar si hashtag-ul #burger balit pana tarziu in noapte pe instagram. Pentru viitor, nu stiu exact. Ar mai trebui inca o locatie pe langa Chez Elvire care sa suplimeasca nevoia de burger in restul saptamanii.

13. Cum va pot urmari fanii activitatea?
Alex: Pe site pe burgervan.ro, pe facebook la facebook.com/burgervanbucuresti si instagram la #burgervanbucuresti. Si bineinteles, in strada:)

In final, va indemnam sa descoperiti singuri meniul si sa treceti macar o data pe la Burger Van, merita!