Hoza Nicoleta Valeria iunie 13, 2014

olimpiada_limba_rusa_85963600Lotul olimpic al României a avut o prestație extraordinară, apreciată de organizatori și de toți participanții, obținând 21 de premii, adică cele mai multe dintre echipele naționale prezente, la a XIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Limba Rusă.

Competiția s-a desfășurat în perioada 6-11 iunie, la Moscova. Olimpicii români au fost recompensați cu un Premiu de excelență (cu punctaj maxim), șapte premii I, cinci premii II, patru premii III, un premiu I pentru concursul de interpretare creativă a unui text, un premiu II la concursul ‘Tânărul Orator’ și un Premiu special pentru ‘Cel mai bun răspuns’ la examenul oral și de analiză a textului.

Sofia Anamaria Ferțadi (clasa a X-a, Colegiul Național ,,Dragoș Vodă’ din Sighetu Marmației) a cucerit Premiul de excelență cu punctaj maxim, iar Mariana Cornei (clasa a XII-a, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil’ din Tulcea) a primit premiul I, premiul I la concursul de interpretare creativă și un premiu special pentru ‘Cel mai bun răspuns’ la proba orală și analiză de text. Celelalte laureate cu premiul I sunt Iulia Haralambie (clasa a XI-a, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil’ din Tulcea), Iuliana Petrov (clasa a IX-a, Colegiul Dobrogean ,,Spiru Haret’ din Tulcea), Vasilica Ignat (clasa a XII-a, Liceul Teoretic ,,Ion Creangă’ din Tulcea), Ionela Crina Hrini, (clasa a XII-a, Colegiul Național ,,Dragoș Vodă’ din Sighetul Marmației), Anfisa Lazăr (clasa. a XI-a, Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga’ din Brăila) și Mihaela Rotaru (clasa a X-a, Colegiul Național de Informatică ,,Spiru Haret’ din Suceava).

Cu premiul II au fost distinse Cristina Negrub (clasa a XII-a, Colegiul Național de Informatică ,,Spiru Haret’ din Suceava), Cristina-Alexandra Silivestru (clasa a XI-a, Colegiul Economic ,,Delta Dunării’ din Tulcea), Ionela Taficiuc (clasa a XI-a, Liceul Tehnologic ,,Marmația’ din Sighetul Marmației), Valeria Trifanov (clasa a X-a, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil’ din Tulcea), Corina Gurulea (clasa a IX-a, Colegiul Economic Administrativ din Iași) și Maria Lisnic (clasa a IX-a Colegiul Economic ,,Virgil Madgearu’ din București). Cristina Negrub a obținut și premiul II la concursul ‘Tânărul Orator’. Premiul III a fost înmânat următoarelor eleve: Ecaterina Trifanov (clasa a XII-a, Liceul Teoretic ,,Ion Creangă” din Tulcea), Alexandra Macsim(clasa a XI-a, Colegiul Tehnic ,,Nicolae Băcescu’ din Fălticeni), Laura Kazamon (clasa a IX-a, Liceul Teoretic ,,Ovidius’ din Constanța) și Nicoleta Roxana Vlad (clasa a IX-a, Colegiul Economic ,,Virgil Madgearu’ din București).

Olimpiada Internațională de Limba Rusă este o competiție care se desfășoară o dată la 4 ani. La ediția curentă, au participat 216 elevi din 30 de țări. Echipa României a fost reprezentată de 18 eleve (10 la limba rusă modernă și 8 la limba rusă maternă), fiind condus de conf.dr. Axinia Crasovschi, prodecan la Facultatea de Limbi Străine a Universității București, președinte al Asociației Profesorilor de Limba și Literatura Rusă din România și prof. metodist Tamara Alistarh de la Liceul Teoretic ‘Grigore Moisil’ din Tulcea.

Probele obligatorii ale olimpiadei au inclus un proiect pe o temă impusă, un examen de cultură și civilizație rusă, un examen oral de înțelegere și analiză a unui text, conform nivelurilor de limbă din grila europeană. De asemenea, au fost organizate două concursuri facultative — interpretare creativă a unui text și discurs argumentativ pe teme impuse.

La ceremoniile de deschidere, respectiv de premiere, a participat și ambasadorul României în Federația Rusă, domnul Vasile Soare, care i-a încurajat și felicitat pe olimpicii români pentru rezultatele remarcabile reușite. Joi, 12 iunie, lotul olimpic a fost invitat la Ambasada României la Moscova, unde a primit felicitările întregului colectiv al misiunii diplomatice. Ambasadorul României în Federație Rusă, Vasile Soare, a lăudat aptitudinile de limbă rusă și buna pregătire a elevilor români, precum și nivelul predării acestei limbi în țara noastră, motive care au făcut ca palmaresul României să fie cel mai bogat dintre toate statele competitoarele.

olimpiada_limba_rusa_85963600