Hoza Nicoleta Valeria iunie 13, 2014

IMG_0460AUTOR: GABRIELA DELEANU

În această ediție a proiectului Gala Profesorului Bologna, desfășurat la București, peste 100 de profesori din toată țara au primit distincția de Profesor Bologna.

Aceștia sunt cei care au înțeles și au acceptat schimbarea, astfel câștigând respectul și admirația studenților lor. Cel mai emoționant lucru pe care l-am auzit de la profesorii premiați este că aceasta distincție primită îi motivează să continue munca, fiind convinși că sunt pe drumul cel bun.

Să o luăm cu începutul: în afară de facultate de 3 ani și acele credite pe materie, ce înseamnă sistemul Bologna? De cele mai multe ori, ratăm un concept de bază al acestui sistem: Învățământul Centrat pe Student și nu pe profesor.

Au trecut vremurile în care profesorul făcea ce voia la cursul său, schimbând modalitatea de examinare atunci când avea chef, fără să-ți justifice nota primită sau obligându-te să-i cumperi cartea pentru a trece examenul.

Acum studentul este partener în procesul de învățare, fiind implicat direct în fiecare activitate. Astfel, informațiile sunt transmise mult mai clar și sunt asimilate mult mai ușor de către studenți.

A trecut și moda slide-urilor pline de text, acum se folosesc filmulețele, studiile de caz, exemplele din viața reală și discuțiile în care se dezbate fiecare subiect. Toate astea ne ajută să ne raportăm la realitate și să punem în aplicare toată teoria.

Sigur că sistemul nostru de învățământ superior nu este încă aliniat la toate aceste principii, căci dac-ar fi, de Profi Tari nu s-ar povesti. Însă, ce putem face noi pentru a schimba ceva este să venim în ajutorul profesorilor – să le spunem că ne place metoda de predare și că înțelegem foarte ușor sau să venim cu sugestii de îmbunătățire a cursului, comunicând deschis cu ei.