Hoza Nicoleta Valeria octombrie 30, 2014

1378028_10202819641589828_2111653750347499941_nAUTOR: Gabriela Deleanu

Nu ți-aș putea da eu cele mai bune motive care să te facă să mergi la vot, căci aceasta trebuie să fie o hotărâre care să vină din interior. Tu iei o decizie și tu îți vei asuma responsabilitățile ulterioare. Ce pot face este să-ți dau câteva argumente care te-ar putea pune pe gânduri și te-ar putea ajuta să iei o decizie.

Votul este cel mai important instrument al democrației
Generația mea și a colegilor mei nu a prins sistemul comunist, cei mai mulți ne-am născut chiar la începuturile democrației în România. Astfel, noi avem o mentalitate diferită față de cea a părinților și bunicilor noștri prin simplul fapt că am crescut în cu totul alte condiții. Cu toate acestea, trebuie să înțelegem că democrația nu o putem primi ”de-a gata” fără să contribuim la construcția și consolidarea ei. De aceea trebuie să ne asumăm și noi rolul de cetățeni activi, care sunt interesați să aibă păreri care pot influența decizii importante pentru stat. O democrație funcțională înseamnă un interes mare al cetățenilor pentru procesul electiv și capacitatea de a putea trage la răspundere aleșii care nu își fac sau nu și-au făcut treaba.

Votul este cea mai comodă și cea mai eficientă formă prin care te poți face auzit
Într-un minut, fiecare dintre noi poate găsi zeci de probleme față de modul în care funcționează lucrurile în România, însă nu fiecare suntem obișnuiți să folosim metode de tragere la răspundere pe cei pe care îi alegem sau pe cei care sunt plătiți din banii noștri, iar cultura protestului e încă departe de a fi îmbrățișată de un număr mare de populație. Astfel, votul rămâne cel mai comod și cel mai eficientă instrument prin care te poți face auzit. Este normal că rezultatul final poate să fie sau nu în acord cu părerea pe care ai avut-o tu, dar participarea la vot îți dă cel puțin șansa să nu rămâi frustrat că nu ai avut niciun cuvânt de spus.

Fiecare vot contează
Sună clișeic să auzim că ”fiecare vot este important” și că ”votul nostru poate face diferența”, însă dacă ne uităm cel puțin la rezultatele alegerilor prezidențiale din ultimii ani, vom constata că diferența care a transformat candidații în câștigători sau perdanți a fost extrem de mică. Prin urmare, votul tău poate fi acel 0,00001 % care poate face diferența.

Votul tău este unul deștept
Nu am nicio îndoială că majoritatea studenților și a tinerilor au un spirit critic și analitic mai dezvoltat decât restul populației, prin prisma educației pe care au primit-o. Sunt mulți tineri și studenți care nu merg la vot și se plâng că oricum deciziile sunt luate de cetățeni care își vând votul pe o sticlă de ulei sau o pungă de zahăr, mulți tineri care distribuie de zor pe rețelele de socializare clipuri în care arată cât de ușor pot fi manipulate mase întregi de oameni, fără să fie însă convinși că vor merge la vot. În final, nu avem niciun drept să acuzăm că ceilalți sunt manipulați sau nu sunt suficient de informați în procesul electiv, dacă noi suntem pasivi și stăm acasă.

Votul tău te va pune pe lista de priorități a aleșilor
Te întrebi de ce se întâmplă ca fix înainte de alegeri (de orice categorie ar fi ele), anumite categorii de cetățeni să primească tot felul de beneficii, însă bursele nu cresc niciodată? Răspunsul este unul simplu: ei ies la vot mereu, studenții mai puțin. Iar formațiunile politice fac tot ce este nevoie pentru a-și crește numărul de simpatizanți. singurul mod prin care te poți asigura că problemele tale vor fi prioritizate și tratate cu atenție de către guvernanți e să mergi la vot și să încurajezi alți colegi de-ai tăi să facă la fel.