Adina Dedu octombrie 24, 2010

Onlinestudent.ro continua seria interviurilor cu studenti bursieri. De data aceasta atentia ii este acordata unei studente din Belgia, Anne-Sophie Doms, venita in Romania cu bursa Erasmus. Anne ne-a oferit placerea de a ne raspunde unor intrebari.

O sa incep cu o intrebare pe care probabil ai auzit-o constant de cand ai venit in Romania: de ce ai ales sa vii din Belgia in Romania pentru stagiul tau Erasmus?

La facultatea mea un stagiu Erasmus e obligatoriu pe primul semestru, asa ca primim bursa indiferent la ce universitate mergem. Totusi, nu ni se permite sa ne alegem destinatia la intamplare. Institutul Liber Marie Habs are cateva parteneriate cu universitati din intreaga lume. Asa ca ni se da o lista cu universitati, clasate in functie de limba de predare si trebuie sa alegem o destinatie in functie de limbile pe care le studiem. Din moment ce eu studiez Engleza si Olandeza puteam sa aleg fie o Universitate Anglofona,  fie o universitate Flamanda sau Olandeza (Antwerp, Ghent sau Maastricht). Nu am vrut sa merg la o universitate flamanda sau olandeza pentru ca deja locuiesc in regiunea flamanda a Belgiei si imi exersez olandeza zi de zi cu tatal meu (olandez). Din pacate, erau numai 18 locuri la universitati anglofone pentru 100 de studenti care invata Engleza. Apoi mi s-a sugerat sa aleg Universitatea din Bucuresti care nu era nici engleza nici olandeza, dar aici puteam sa am cursuri in ambele limbi si in mod cert mi-as fi exersat engleza cu localnicii.

Ce studiezi aici ?

Sunt studenta la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine dn cadrul Universitatii Bucuresti si studiez Engleza si Olandeza.

Care  a fost prima impresie cand ai ajuns aici ?

E greu sa descriu Bucurestiul pentru ca nu seamana cu niciun alt oras pe care l-am vizitat pana acum. Exista o combinatie de cladiri imense, precum Palatul Parlamentului spre exemplu si bulevarde mar,i precum si multe locuri mici, pitoresti si confortabile ca cele din Centru Vechi. La urma urmei, Bucurestiul ofera cate ceva pentru fiecare.

Care a fost cea mai mare problema cu care te-ai confruntat cand ai ajuns aici ?

Administratia!! (Anne nu a avut nicio ezitare in a raspunde). Se pare ca fac totul mult mai complicat decat trebuie sa fie (si nu centralizeaza nimic) si eu una inca nu am gasit solutie la problemele mele : spre exemplu dupa aproape o luna nu mi s-a semnat Learning Agreement-ul (lista de cursuri).

Ce te-a socat cel mai mult in Romania , fie de bine sau de rau) ?

Faptul ca mai mereu cafenelele si pub-urile sunt goale. Pub-urile si barurile din Bruxelles sunt mereu aglomerate, fie ca e ora 10 de dimineata sau e o zi de luni. Si de asemenea faptul ca majoritatea studentilor romani pe care i-am intalnit pana acum imi spun ca nu  e de trait in Bucuresti sau in Romania si ca tot ceea ce vor e sa plece din tara.

Vei lua cursuri de romana ? Ti se pare util sa inveti romana ?

Mi-am ales un curs de romana pentru incepatori pentru studentii Erasmus vorbitori de franceza. Chiar daca dupa 4 luni nu o sa fiu o profesionista in ale romanei, in mod cert ma va ajuta sa inteleg baza acestei limbi. (Anne isi schimba frecvent statusul de pe Facebook si pune fraze noi pe care le-a invatat in romana)

Sistemul educational de aici e foarte diferit de cel din Belgia ?

Cred ca de cand a fost introdus sistemul Bologna, multe lucruri tind sa fie mai mult sau mai putin la fel dar totusi, sistem universitar belgian e complet diferit. Am auzit ca aici daca ai o diploma de licenta in Limbi Moderne, poti sa iti faci masterul in Jurnalism, spre exemplu, ceea ce este  imposibil in Belgia. Daca te decizi sa studiezi limbi straine, trebuie sa continui cu acest domeniu pana la final. Am observat de asemenea (cel putin la profesorii de la cursurile de olandeza, poate pentru ca grupa e foarte mica) ca sunt foarte apropiati de studentii lor. Ni se permite sa le vorbim pe un ton infirmal si chiar sa le spunem pe nume in loc sa ne adresam su domul sau doamna. Acest lucru nu ar putea fi tolerat in Belgia (in principal pentru ca ar putea cauza favoritisme si profesorii nu ar putea fi obiectivi cand vine vorba sa le acorde note studentilor).

Anne Sophie mi-a marturisit ca imaaginea ei despre romani este total opusa imaginii pe care belgienii o au despre noi si ca ea  e hotarata sa schimbe aceasta parere gresita.