Tineretul Liber septembrie 5, 2007

StudentFest de la Timisoara este cel mai mare festival international studentesc de arta din Europa si a ajuns la a XVI-a editie.

Va inchipuiti un oras invadat, pe parcursul unei saptamini, de tot felul de manifestari culturale, care mai de care mai neconventionale, daca nu chiar trasnite? Cum va suna o expozitie de fotografie, in care lucrarile expuse sint puse sa pluteasca pe un riu si sint lasate sa se duca la vale?… Dar o proiectie de film, in care pe post de ecran e tot apa riului? Dar un performance, din cadrul sectiunii de dans, in care artistii fac o demonstratie de parkur prin oras – acea alergare-sport extrem, cu sarituri de pe cladiri? (Ei bine, nu o sa vedeti asa ceva in Sibiu). Daca spunem ca orasul este Timisoara, iar festivalul e StudentFest, atunci lucrurile incep sa se lege.

Revolta si creativitate

„Pornit in 1990, StudentFest apara drepturile tinerei generatii si instiga la revolta impotriva sistemului de invatamint formal. StudentFest instiga la creativitate, StudentFest instiga la cultivarea spiritului. StudentFest vrea sa inspire si sa creeze tinerii care vor sa schimbe ceva in vederea imbunatatirii situatiei artei si culturii din Romania.“ Asa suna prezentarea cu care se deschide programul festivalului. Deci revolta impotriva sistemului in care cultura balteste, creativitate si spirit tinar. Iar StudentFest, ajuns anul acesta la a saisprezecea editie si deci la o virsta care-l recomanda pentru galeria valorilor clasice, isi pastreaza spiritul inovativ si tineresc. Asta poate si pentru ca organizarea lui nu este data pe mina vreunei institutii a statului, care ar ucide lent si sigur orice initiativa laudabila, ci a ramas in parohia OSUT (Organizatia Studentilor din Universitatea Timisoara), care in fiecare an are o infuzie de singe proaspat.

Antisterilizare

Tema de anul acesta a StudentFest-ului a fost „SINTETIC – Globalizare. Socializare. Sterilizare“. Mesajul este simplu: o viata de plastic, facuta din prefabricate, asa cum se prefigureaza cea aflata sub zodia globalizarii, duce la sterilizare. StudentFest si-a propus sa vina cu o formula impotriva acestei sterilizari si a reusit din plin. Festivalul a transformat orasul intr-un organism cultural viu, efervescent si prolific. Pe de-o parte, oferta organizatorilor ar fi fost in masura sa dinamizeze chiar si cel mai inert organism. Aminteam la inceput citeva manifestari culturale neconventionale. Exact asa s-a intimplat: expozitii foto in cele mai neasteptate locuri din oras (in parc, unde fotografiile au fost agatate in copaci; in mijloace de transport in comun; pe canalul Bega, unde fotografiile au plutit pe placi de polistiren etc.); proiectii de film 3D, pe patru panouri, pe care filmul a fost proiectat simultan, sau pe cursul Begai, pe un ecran acvatic ce s-a intins de pe un mal pe celalalt; spectacole de dans de tot felul (step irlandez, flamenco, cabaret, breakdance, parkur, contorsionism, funky sau dans acvatic); concerte in spatii neconventionale, cum a fost cel sustinut de Brazda lui Novac si de Artan, unde spatiul a fost decorat cu lozinci din vremea lui Ceausescu, iar spectatorii au primit cravate de pionier; expozitie de arhitectura, in interiorul unui labirint din materiale sintetice, pe care publicul era invitat sa-l strabata; expozitia de fotografie a artistului american Joel Meyerowitz – „After September 11: Images from Ground Zero“, care a fost intr-un beci fara lumini, iar vizitatorilor li s-au dat lanterne, pentru a reface astfel experienta celor din echipele de salvare etc. etc. La o asemenea oferta, publicul a reactionat pe masura si a participat activ la evenimentele care i se propuneau. Fapt pe care l-am constatat eu insumi, ca „invitat special“ cu o conferinta pe tema „Literatura, ca material sintetic“: la Timisoara am intilnit un public cum nu mi-a mai fost dat sa gasesc in alte parti. Unul deschis catre cultura, inteligent si dispus la dialog. Asta poate datorita StudentFest-ului sau poate pentru ca, pur si simplu, Timisoara e altfel.

  • StudentFest in cifre

* In decurs de 15 ani, StudentFest a insemnat aproape 6.500 de participanti si peste 500 de invitati.

w Peste 70% dintre participanti provin in fiecare an din afara Timisoarei – din Bucuresti, Cluj sau Iasi, dar si din strainatate (in proportie de 10-15%).

* StudentFest a avut peste 1.200 de evenimente culturale distincte, printre care mai mult de 200 de piese de teatru, 50 de concerte, 200 de expozitii de arta, 40 de expozitii fotografice, numeroase proiectii de film, spectacole de dans, expozitii de machete de arhitectura, lansari de carte, performance, vernisaje etc.

* StudentFest a insemnat peste 2.000 de ore de ateliere sustinute de invitatii speciali ai festivalului.

* StudentFest a adunat un public de peste 300.000 de persoane, peste 2.000 de voluntari in decursul mai multor generatii de studenti si peste 100.000 de ore de munca depusa de toti acestia in organizarea festivalului.

* In acest an, StudentFest a insemnat o echipa de 100 de voluntari, sase luni de pregatiri, peste 500 de participanti, dintre care aproape 100 au fost din afara Romaniei, circa 40 de invitati speciali, 114 evenimente artistice si culturale programate in circa 30 de locatii din intreaga Timisoara, printre care si riul Bega sau mijloacele de transport.

www.cotidianu.ro