cosmin iulie 29, 2015

Sunt la moda internship-urile si aproape orice student isi doreste sa petreaca o luna sau mai multe intr-o agentie de publicitate sau intr-un departament de PR, chiar cu riscul de a nu fi platit sau de a invata foarte putine lucruri cu adevarat importante din business-ul respectiv.

Un “altfel” de internship, complet ignorat de multi studenti, poate sa iti ofere una dintre cel mai valoroase experiente pentru cariera ta: acela care te aseaza fata in fata cu consumatorul, cu pretentiile lui, cu toanele lui, cu nedumeririle lui in ceea ce priveste alegerea unui produs sau altul.

Cateva luni intr-un magazin comercial, printre cantare electronice, scanere de coduri de bare, case de marcat si rafturi intregi de produse, te pot invata o gramada de lucruri despre organizare, prioritizare si vanzare eficienta. Comunicarea directa cu clientul de rand, care fie se misca prea incet pana cand isi introduce pin-ul sau poate este prea grabit aruncandu-ti priviri nerabdatoare, ori iti pune o mie de intrebari pana cand se decide sa cumpere, iti ofera posibilitatea de a invata sa te adaptezi si sa gasesti raspunsuri potrivite pentru situatii limita.

O experienta in vanzari, in zona „fierbinte” a comertului poate fi o experienta utila pentru oricine. Inainte de toate, fiecare dintre noi vindem ceva. Vanzare, chiar daca sub o alta forma, este si propriul CV sau prezenta intr-un interviu prin care incercam sa ne vindem cat mai scump cunostintele si experienta pentru un pachet salarial cat mai atractiv. Vanzare este si prezentarea unei idei in fata unui investitor. Trebuie sa iti vinzi o idee cat mai bine pentru a obtine o finantare cat mai mare sau cat mai ieftina. Vanzarea poate lua numeroase forme, iar orice experienta in acest domeniu va pune o piatra de temelie la cariera ta.

Sigur, prezenta in CV a unui internship intr-o companie de renume este foarte importanta si nu trebuie data deoparte, dar prezenta intr-un mediu atat de solicitant cum este comertul iti ofera abilitati de care vei avea nevoie toata viata.

Nu-ti plac supermarketurile sau mall-urile? Ai numeroase alte oportunitati de a castiga o astfel de experienta: poti vinde sucuri intr-un parc de distractie sau suveniruri intr-un muzeu sau te poti implica in activitati pro bono pentru a strange fonduri, incercand sa convingi lumea sa iti ofere bani pentru chiar mai putin decat un produs sau serviciu, respectiv pentru o idee sau o cauza buna.

Atunci cand iti planifici primii pasi ai carierei, nu ezita sa faci cativa si in directii pe care le consideri extrem de dificile. Acestea te vor ajuta mai tarziu mult mai mult decat experientele simple glamour, dar de multe ori fara prea multa substanta.