cosmin iulie 27, 2015

Așa cum ai grijă de pielea ta în timpul verii, protejând-o de razele dăunătoare ale soarelui, tot așa trebuie îngrijită și vederea. În timp, expunerea prelungită la soare poate duce la diverse afecțiuni oftalmologice, inclusiv cancer. Pentru a-ți ocroti ochii pe timp de vară, trebuie luate doar câteva măsuri simple de protecție.

  1. Ochelarii de soare

Investește într-o pereche de ochelari de soare de calitate, originali – cei contrafăcuți pot face mai mult rău vederii decât dacă nu ai purta ochelari deloc.

Este important ca aceștia să ofere protecție de 100% împotriva razelor UVB și UVA, acestea fiind extrem de periculoase și putând cauza chiar și arsuri pe retină și cancer.

Este de preferat ca ochelarii cu protecție UV să fie purtați pe tot timpul anului, inclusiv atunci când sunt nori afară sau dacă te afli la umbră. Ai grijă ca ochii să fie protejați din toate unghiurile. Dacă porți deja lentile de contact, poartă ochelarii de soare peste ele, chiar dacă acestea oferă și protecție UV.

Nu te uita direct în soare sau în orice alt obiect care reflectă razele soarelui (obiecte metalice strălucitoare, apă, nisip), chiar dacă porți ochelari. Și lumina din centrele de bronzat artificial (solare) este dăunătoare. O zi la plajă, fără protecție corespunzătoare, poate cauza o arsură dureroasă pe suprafața ochiului, similară cu arsurile de piele. Dacă petreci mult timp afară sau la volan, cumpără ochelari de soare polarizați, care blochează reflexia soarelui. Pe Lensa sunt numeroase modele originale și la prețuri bune.

  1. Acasă

Ia-ți câteva măsuri de protecție pentru ochi atunci când stai la computer sau te uiți la televizor. Încearcă să păstrezi o distanță adecvată față de ecran, să folosești un font cât mai mare, să îți amintești să clipești cât mai des și, din când în când, aproximativ o dată pe oră, să îți iei privirea din ecran și să te uiți câteva secunde pe geam, la un obiect îndepărtat.

Și atunci când citiți trebuie să păstrați o distanță potrivită față de carte sau față de ecranul tabletei / eBook reader.

  1. La piscină

Folosește ochelari pentru înot, ca să nu intre în ochi apa ce conține substanțele chimice cu care este curățată piscina. Dacă totuși vă intră apă în ochi și persistă o senzație de usturime pentru mai mult de o oră, mergeți să vedeți un doctor. Niciodată nu vă frecați la ochi – este cauza principală a infecțiilor la ochi, din cauza bacteriilor de pe mâini și degete.

  1. La film

Filmele 3D obosesc extrem de rău vederea, așadar este important să faceți o pauză și să odihniți ochii din când în când. Mai dați ochelarii jos în timpul unui film 3D și priviți în jur, clipiți, închideți ochii pentru câteva secunde.

  1. Sporturi

Pentru a vă proteja ochii în timpul sporturilor ce implică o minge sau la paintball, este de preferat să purtați protecție. Cu cât este mai mică mingea folosită, cu atât mai mari șansele de a vă lovi la ochi.

Dacă obișnuiți să faceți jogging, veți avea nevoie de o pereche specială de ochelari de soare pentru alergat. Aceștia sunt realizați astfel încât să nu alunece în timpul alergării și sunt mai ușori și mai rezistenți decât cei obișnuiți.

Foto credit