cosmin iulie 27, 2015

Oricine doreste sa aiba in casa o imprimanta isi pune inevitabil intrebarea: ce tip de imprimanta ar fi mai avantajoasa, o imprimanta de tip InkJet sau una LaserJet? De regula, cei mai multi dintre noi aleg primul tip de imprimanta, considerand ca este mai usor de intretinut, iar cartusele mai usor reincarcabile. Realitatea este insa ca, exceptand faptul ca din punct de vedere al aspectului sunt mai mari si mai greoaie, imprimantele cu laser prezinta mai multe avantaje decat cele cu cerneala.

Imprimantele cu laser sunt imprimante al carui principiu de functionare este total diferit de cel al unei imprimante InkJet. In locul cernelei lichide, cartusele acestor imprimante au un toner (un praf) care, dupa ce o raza laser transpune imaginea pe un cilindru incarcat electrostatic (asadar, nu direct pe hartie), este distribuit pe foaia pe care se tipareste. Apoi, foaia trece prin cateva role care o preseaza si o incalzesc, facand ca tonerul sa adere permanent pe aceasta.

Pretul mai ridicat al imprimantelor laser este compensat de durata mai lunga de viata a acestora, iar achizitionarea unei imprimante second-hand reduce semnificativ pretul acesteia. In egala masura, pretul incarcarii tonerului atinge aproximativ aceeasi suma cu care se poate incarca un cartus pe cerneala, dar diferenta semnificativa fiind ca o imprimanta laser poate tipari cu pana la 5000 de pagini mai mult decat o imprimanta InkJet la acelasi pret.

Printre alte avantaje ale imprimantei cu laser se numara faptul ca tonerul are o rezistenta in timp excelenta. Daca la o imprimanta cu cerneala, nefolosita o anumita perioada de timp, cerneala se usuca, in cazul imprimantelor cu laser, tonerul poate fi folosit si dupa o perioada mai lunga de nefunctionare, iar daca se intampla totusi ca acesta sa se intareasca, cartusul poate fi curatat si reumplut simplu si rapid.

Tot ca un avantaj al acestui tip de imprimanta se numara si faptul ca imprimantele cu laser au o viteza de imprimare mai mare decat cea a imprimantelor InkJet. Poti tipari o lucrare de licenta sau o teza de doctorat in mai putin de jumatate de ora.

Desi este nevoie de mai mult spatiu pentru o imprimanta laser, o persoana care are nevoie aproape zilnic de a imprima diverse lucruri isi poate acoperi nevoile doar cu un singur toner incarcat la mai mult de o jumatate de an. Investind de la inceput intr-o imprimanta durabila si de calitate, poti economisi la costurile de intretinere si de imprimare pentru urmatorii ani.

credit foto