cosmin august 25, 2015

Dacă ești la facultate, mai mult ca sigur că trăiești de pe o zi pe alta cu un buget limitat. Dacă vrei să economisești pentru o excursie sau o mașină, iată câteva idei prin care să pui bani deoparte.

  1. Cea mai mare parte din bugetul unui student se duce pe mesele luate în oraș. Planifică-ți mesele în avans și gătește deodată pentru cât mai multe zile. Astfel vei mânca mai sănătos și cu mult mai puțini bani. Nu uita să nu te duci niciodată la cumpărături când ți-e foame. Dacă ai mai multe cursuri deodată, ia la tine câteva snacksuri, ca să eviți să ajungi să dai banii pe fast-food în oraș.
  1. Vinde. Vinde orice nu mai ai nevoie: cărți vechi, haine pe care nu le mai porți, cadouri primite și de care nu te-ai atins nici după câteva luni. Urmărește târgurile care se organizează prin diverse locații din oraș, unde-ți poți duce și pune la vânzare orice obiecte de care nu mai ai nevoie.
  1. Pe cât posibil, împrumută cărțile necesare pentru studii, fie de la studenții mai mari, fie de la librărie. Altă variantă ar fi să le cauți în varianta online sau să le cumperi de la un anticariat.
  1. Același lucru este valabil și dacă vrei să-ți cumperi un calculator: alege varianta second hand. Găsești la ABDcomputer unele foarte ieftine și performante. Le poți testa în showroom înainte de achiziție, ca să te convingi că este ceea ce ai nevoie.
  1. Instalează-ți pe mobil o aplicație gratuită de management a cheltuielilor, pentru a vedea exact pe ce se duc banii și cum poți optimiza toate aceste costuri. Măcar vei conștientiza astfel ce parte din ei se duce pe vicii scumpe, precum băutura și fumatul, și vei fi mai motivat să le reduci.
  1. Taie orice fel de abonamente de care nu ai nevoie, cum ar fi abonamentul la telefonul mobil (există foarte multe oferte de cartele pre-paid care sunt mult mai avantajoase), abonamentul de cablu TV (poți urmări online foarte multe dintre posturile TV) sau abonamentul la sala aia de fitness la care ai ajuns doar de două ori.
  1. Vânează reducerile speciale pentru studenți, cum ar fi închirierea gratuită a bicicletelor din centrele din campusuri și parcuri.
  1. Dacă vrei să pleci într-un alt oraș, încearcă întâi să vezi dacă găsești opțiuni de couch surfing. Poți economisi și din banii pentru transport, dacă folosești servicii de carpooling.

Foto credit